30. 09. 2020.
SAMO NEK SE SVIRA: Akademski muzičari postaju kafanski

SAMO NEK SE SVIRA: Akademski muzičari postaju kafanski

SAMO NEK SE SVIRA: Akademski muzičari postaju kafanski

Akademski muzičari u Republici Srpskoj nakon završetka studija nisu u mogućnosti da pronađu posao u svojoj struci. Mnogi od njih tokom i nakon završetka studija klasiku zamjenjuju folkom ili popom i okreću se kafanskim svirkama.

Akademski muzičari su uglavnom živjeli u javnom obrazovnom sistemu, u državnim ili lokalnim orkestrima. Međutim, od devedestih godina taj trend se mijenja, i akademski muzičari su prinuđeni da se za svoju egzistenciju izbore na estradi ili u kafanama. Ozren Četković, profesor violončela na Muzičkoj akademiji, smatra da je život akademskih muzičara dostigao nizak nivo.

“Školovanje na akademiji zahtijeva puno rada i napora, a nakon završetka akademski muzičari nemaju mogućnost da žive od svoje struke”, naglašava Četković.

Ovaj profesor smatra da država ne finansira dovoljno projekte i orkestre koji su jedini način da školovani muzičari dođu do posla.

“Država odvaja veoma mala sredstva za Filharmoniju. Sramotan je podatak da na nivou godine Filharmonija održi najviše pet do 10 koncerata, jer uslovi za organizaciju skoro ne postoje. Muzičari koji sviraju u Filharmoniji sviraju za minimalan honorar, a taj honorar često ne može da pokrije ni osnovne kućne režije”, dodaje Četković.

Od klasike se teško živi u našoj državi, i zbog toga nije iznenađen što sve više studenata i svršenih akademika koru hljeba zarađuje u kafani.

“Ja, takođe, imam bend i sviram po kafanama. To je trenutno jedini način da zaradim. Pojava akademskih muzičara na ‘tezgama’ nije nova stvar, i to je naša svakodnevica”, naveo je Četković.

Matija Antonić, student Muzičke akademije, smatra da nema života od klasike.

“Klasična muzika kod nas je u raspadu. Svi smo na ovaj ili onaj način prinuđeni da sviramo i na drugim mjestima”, smatra Antonić.

Dodaje da i on ima bend, ali da se njegov bend bazira na irskoj muzici, koja stiče mnogo popularnosti na našim prostorima.

Nakon završetka studija ovaj mladi muzičar sebe ne vidi kao člana nekog orkestra ili filharmonije, jer smatra da je nemoguće preživjeti ako se muzičar bazira samo na to.

“Nekada je i konkurencija jaka, i do mjesta u orkestru se veoma teško dolazi. Moj plan je da se nakon završetka studija posvetim pedagoškom pristupu muzici. Nadam se da ću imati priliku da dobijem poziciju nastavnika u nekoj školi”, dodaje Antonić.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender