22. 09. 2020.
Pripreme na jugu: Da li će izbjeglice stići u Dubrovnik?

Pripreme na jugu: Da li će izbjeglice stići u Dubrovnik?

Pripreme na jugu: Da li će izbjeglice stići u Dubrovnik?

Južna ruta bi, kao se navodi, išla preko Albanije, Crne Gore i u Hrvatsku, a pretpostavlja se da bi izbeglice mogle da ulaze na graničnim prelazima u Konavlima, a druga varijanta da će ići na Neretvu.

U Hrvatsku bi izbeglice iz Grčke, odnosno Turske, ulazile na graničnim prelazima u Vitaljini, Gornjem Brgatu i Novim Selima.

Kako se ističe u dokumentaciji županijskog štaba za zaštitu i spasavanje, za prihvat izbeglica se predlaže poluostrvo Prevlaka, gde vec postoji sva potrebna infrastruktura.

Pripreme na Prevlaci već su počele i radovi su u punom jeku. Smatra se da bi deo migranata mogao stići i morem.

U tom slučaju će se njihov prihvat obaviti u Dubrovniku, u lučkom području ispod mosta Dubrovnik.

U kuloarima se može čuti da se za prihvat izbeglica koji bi u Hrvatsku dolazili morem spominje i Lastovo – najudaljenije naseljeno hrvatsko ostrvo (na kojem se nalazi napuštena baza bivše jugoslovenske vojske), koje bi moglo da postane hrvatska Lampeduza.

U Hrvatsku za 10 dana ušlo 65.000 izbeglica

Hrvatsku je u prethodnih 10 dana ušlo gotovo 65.000 izbeglica, a samo tokom jučerašnjeg dana njih oko 10.000, saopštila je hrvatska policija, prenosi Beta.

Najviše izbeglica u Hrvatsku iz Srbije pristiže preko područja Tovarnika, Iloka i Strošinaca.

Izbeglice i migranti koji uđu preko Bapske kod Iloka najpre se preovoze u Opatovac, dok je za one koji uđu preko Tovarnika odmah organizovan prevoz do mađarske granice.

U Opatovac je tokom noći stiglo oko 1.500 izbeglica, a trenutno ih je tamo oko 500. Kamp može da primi oko 5.000 ljudi.

Iz Opatovca se izbeglice organizovano prevoze prema graničnim prelazima s Mađarskom Botovo, Terezino Polje i Baranjsko Petrovo Selo.

Na taj način je i najveći broj izbeglica izašao iz Hrvatske, i dalje preko Mađarske otišao u Austriju i druge zapadne evropske zemlje.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender