02. 10. 2020.
Inspektor zadužen za “Šarli Ebdo” izvršio samoubistvo

Inspektor zadužen za “Šarli Ebdo” izvršio samoubistvo

Dvojica preživjelih iz januarskog napada napuštaju ŠARLI EBDO

Dvojica novinara satiričnog lista “Šarli ebdo”, koji su preživjeli teroristički napad u januaru ove godine, odlučili su da napuste ovaj magazin.
Umjetnički direktor Renald Luzije Luz rekao je da će mu naredno izdanje lista biti i posljednje.

Pisac Patrik Pelo najavio je odlazak “najvjerovatnije” u januaru.

Pelo je rekao da iako su oni preživjeli sam masakr, oni nisu istinski živi i da je dio njih zauvijek nestao u tim napadima, prenosi AP.

“Šarli ebdo” često se ismijava islamu objavljujući karikature koje prikazuju proroka Muhameda. Lus je autor crteža na kome Muhamed plače i govori “Sve je oprošteno” u prvom izdanju nakon napada islamskih ekstremista 7. januara na magazin kada je ubijeno 12 ljudi. U drugom napadu dva dana kasnije na prodavnicu u Parizu ubijeno je još pet ljudi.

List je izazvao novi talas kritika nakon karikature koja prikazuje trogodišnjeg sirijskog migranta Ajlana Kurdija, čije je tijelo more izbacilo na obalu Turske, uz rečenicu “Tako blizu cilja”, a “cilj” je restoran brze hrane “Mekdonalds”.

Lus je odgovorio na kritike rekavši da je cilj bio narugati se “našem liberalnom i dvoličnom društvu”, kome je trebala fotografija mrtvog dječaka da shvati muke migranata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender