22. 09. 2020.
Izbjeglice: Finska je dosadna, vraćamo se u Švedsku

Izbjeglice: Finska je dosadna, vraćamo se u Švedsku

Izbjeglice: Finska je dosadna, vraćamo se u Švedsku

“Mogu da poručim celom svetu da mrzim Finsku. Nema čaja, nema restorana, nema barova, nema nikoga na ulicama, samo automobili”, rekao je jedan od izbeglica, Muhamed, koji je putovao najpre 750 kilometara do Finske, a zatim još toliko nazad, do prelaza Tornio ka Švedskoj, jer migranti bez propisanih dokumenata ne mogu da koriste trajektnu liniju između Helsinkija i Stokholma.

Poslednjih sedmica, izbeglice u Švedsku ulaze preko prelaza Haparanda–Tornio, sat vremena vožnje udaljenom od Polarnog kruga, prenosi Tanjug.

Finske vlasti kažu da sve više podnetih zahteva za azil u toj zemlji ističe, jer je tražilac azila ili odustao ili nestao, navodi AFP.

“Finska ne valja ništa”, tvrde i druge iračke izbeglice, koje na autobuskim stanicama u Torniju čekaju da se vrate u Švedsku.

Iako su vremenske prilike u Švedskoj iste kao u Finskoj, u njoj postoje veće zajednice imigranata i duža tradicija njihove integracije, dodaje francuska agencija.

Pre dva dana, iz Finske se u Švedsku vratilo nekoliko autobusa s izbeglicama, pošto ih je na prelazu, kod kapije bivšeg vojnog garnizona dočekalo između 30 i 40 demonstranata.

TV je izvestila da je grupa, uglavnom mlađih demonstranata, od kojih je jedan imao na sebi belu odoru karakterističnu za američku organizaciju “Kju kluks klan” koja zagovara superiornost bele rase, gađala autobus kamenicama i petardama.

U autobusu je bilo 49 ljudi, uglavnom izbeglica iz Iraka, uključujući i decu i radnike Crvenog krsta.

U napadu niko nije povređen, a jedan napadač je uhapšen.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender