28. 09. 2020.
20 godina od zločina u Varivodama

20 godina od zločina u Varivodama

20 godina od zločina u Varivodama

“Veritas” navodi da je 28. septembra 1995. godine, gotovo dva mjeseca po završetku “Oluje”, u selu Varivode ubijeno devet mještana srpske nacionalnosti, prosječne starosti 69 godina, a mjesec dana ranije u susjednom selu Gošić sedam mještana srpske nacionalnosti, čija je prosječna starost bila 70 godina.

“Svi ubijeni u oba sela bili su civili, a u tim selima ni u vrijeme rata ni u vrijeme ubistava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti. Ostali su zato što nisu htjeli da napuste svoja ognjišta i što su povjerovali Tuđmanovim pozivima da svima koji nisu ‘okrvavili ruke’ garantuje imovinsku i osobnu sugurnost”, navodi “Veritas”.

Njihova tijela su proljeća 2001. godine ekshumirali haški istražioci, a porodice su ih identifikovale 2002. u Zagrebu.

Županijsko državno tužilaštvo u Zadru je 1996. godine podiglo optužnicu protiv šestorice bivših hrvatskih vojnika zbog krivičnog djela ubistva iz koristoljublja, ali su oni oslobođeni u nedostatku dokaza.

Vrhovni sud Hrvatske je ukinuo prvostepenu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje, tokom kojeg je zastupnik optužnice odustao, jer je”nedvosmisleno utvrđeno da oni nisu mogli da počine te zločine”, a tom prilikom je najavio da će biti sprovedena nova istraga, kaže se u saopštenju “Veritasa”.

Po “Veritasovim” saznanjima, za ovaj zločin u Hrvatskoj do sada niko drugi nije optužen.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender