23. 09. 2020.
Stižu radari koji fotografišu vozila

Stižu radari koji fotografišu vozila

Banja Luka: Jedan radar ”napisao” više kazni nego svi policajci

Jedan radar, koji se naizmjenično rotira na tri lokacije u Banjaluci, u proteklih godinu dana zaradio je više novca u republički budžet nego svi banjalučki policajci zajedno, pokazalo je istraživanje Banjaluka.net-a.

Prema podacima MUP-a RS, radarski sistem na tri fiksne lokacije u Banjaluci (radi se o jednom radaru koji se naizmjenično premješta tako je da samo uskom krug ljudi poznato koji je trenutno aktivan) u protekloj godini izrekao je 14.687 prekršajnih naloga, a u prvoj polovini ove godine njih 7.760.

“Na osnovu tih naloga, u 2014. godini naplaćeno je 425.780 KM, a za prvih šest mjeseci ove godine 304.160 KM”,  navode u MUP-u.

Ovi podaci, međutim, postaju još intrigantniji kad se uporede sa podacima o izrečenim i naplaćenim kaznama od strane banjalučke Saobraćajne policije.

Naime, saobraćajci su, koristeći se konvencionalnim metodama kontrole, od 27. jula prošle godine do 24. septembra ove godine izrekli kazni u vrijednosti od 1,09 miliona KM, ali je, u stvarnosti naplaćeno 439.000 KM.

“Razlog za to je novi Zakon o prekršajima kojim je propisano da ako lice kojem je izdat prekršajni nalog, prihvati odgovornost i u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga plati polovinu izrečene novčane kazne, oslobađa od plaćanja druge polovine”, naveli su za Banjaluka.net u banjalučkom CJB-u.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže za Banjaluka.net da ovi podaci ukazuju na to da je potreban što veći broj uređaja za automatsku kontrolu brzine i da je svako takvo ulaganje isplativo u smislu da se ta investicija vrati, a sa druge strane se značajno povećava bezbjednost saobraćaja.

“Sasvim sigurno je da nabavkom većeg broja radara postižemo dvostruki efekat, a to je da oni koji masovno krše propise pune budžet Republike Srpske, a istovremeno smanjujemo broj onih koji krše propise. Jer, neko ko bude kažnjen jednom, dva puta ili tri, sljedeći put će sasvim sigurno tu gdje je radar voziti u skladu sa ograničenjima”, navodi Radović.

On ističe da bi, pored stacionarnih radara, bilo poželjno da se koristi više mobilnih radara koji djeluju bez prisustva policije, automatski identifikujući prekršaj i počinioca fotografisanjem.

“Takvi radari su dobri zbog mobilnosti, odnosno što mogu da se postavljaju na kritične tačke gdje su česte saobraćajne nezgode. Statistika pokazuje da je u 50 odsto slučajeva brzina odgovorna za najteže nesreće sa poginulim i teško povrijeđenim. A, bojim se da ćemo teško smanjiti taj broj bez većeg broja radara”, tvrdi Radović.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, navodi da, po nekim ranijim analizama, jedan radar zamjenjuje 212 policajaca.

“Već u prvoj godini od postavljanja stacionarnih radara u Banjaluci bilo je oko 34.000 evidentiranih vozača koji su načinili prekršaj vožnje iznad brzine označene na znaku. Prošle godine bilo je oko 30.000 i vidimo da se taj trend nastavlja. To je izuzetno velik broj evidentiranih vozača, ako se zna da su te mikrolokacije ucrtane i u sisteme navigacije. Pored represivnih mjera, radari utiču i preventivno jer se na kontrolisanim lokacijama znatno smanjuje brzina kretanja”, kaže Jaćimović.

(atv)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender