20. 09. 2020.
Nasin rover i dalje pronalazi čudne stvari na Marsu

Nasin rover i dalje pronalazi čudne stvari na Marsu

Potvrđeno: Na Marsu pronađena voda

Naučnici Američke svemirske agencije (NASA) saopštili su danas da na Marsu ima vode i to ne samo zaleđene, već i u tečnom stanju.

“Mars nije suva, jalova planeta kao što smo nekad mislili”, kazao je na konferenciji za novinare Džim Grin, direktor planetarne nauke NASA, naglašavajući da je na “crvenoj planeti” pronađena tečna voda.

Kako javljaju strane agencije, riječ je o slanoj vodi koja teče u potocima kroz kanjone i kratere Marsa tokom letnjeg perioda.

Istraživači ističu da njihova najnovija posmatranja “snažno potvrđuju” staru teoriju po kojoj slana voda svakog ljeta teče niz pojedine marsovske padine.

Duge, tamne mrlje koje voda ostavlja za sobom, pojavljuju se tokom najtoplijih mjeseci na Marsu, a nestaju kada površinska temperatura padne tokom ostatka godine.

mars-voda1

So snižava tačku smrzavanja vode, a naučnici navode da bi to moglo da objasni ovu sezonsku “bujicu”.

Budući da je voda ključni element života, ovo otkriće bi moglo da ima ogromne implikacije, jer su šanse da na Marsu postoji neki oblik života sada daleko veće.

Naučnici napominju da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo eventualno prisustvo mikroskopskog oblika života na “crvenoj planeti”.

Naučnici su dugo vjerovali da je nekada davno voda slobodno tekla Marsom, ali da je usljed klimatskih promena, prije oko tri milijarde godina, došlo do njenog drastičnog povlačenja i isparavanja u svemir.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender