23. 09. 2020.
Studenti koji drugi put obnavljaju godinu neće imati pravo na menzu?

Studenti koji drugi put obnavljaju godinu neće imati pravo na menzu?

Unija studenata: Ili jeftinija obnova, ili protesti

Studenti u RS izaće na proteste 5. oktobra ako se za 50 odsto ne umanji cijena za obnavljanje studijske godine

Studenti Republike Srpske traže da se cijena obnove godine smanji na 220 KM sa dosadašnjih 440 KM, proširi lista za upis studenata i omogući apsolventski staž svim studentima koji su odslušali sve predmete.
Ako se ovi zahtjevi ne ispune studenti će 5. oktobra izaći na proteste, saopšteno je večeras nakon sjednice predstavnika Unije studenata, Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci i svih fakultetskih saveza studenata Univerziteta, prenose “Nezavisne novine”.

“Na sastanku su jednoglasno doneseni zaključci kojima od Univerziteta u Banjaluci zahtijevamo da iznos osnovice na osnovu koje se izračunava iznos naknade koju plaćaju studenti koji obnavljaju godinu bude smanjena sa sadašnjih 440 na 220 KM. Zatim, uvažavajući veliko interesovanje za upis studenata na pojedine fakultete, tražimo da se proširi lista, odnosno poveća broj upisanih studenata koji bi plaćali školarinu kao i ostali studenti, ukoliko su zadovoljili na prijemnom ispitu”, saopštili su banjalučki studenti.

Pored toga, kako su precizirali, traže da se lista proširi proporcionalno proširenju u ranijim godina, a da komercijalna cijena bude za one koji su preko tog broja.

“Ukoliko ne budu usvojeni ovi zahtjevi, predstavnici studentskih organizacija su jednoglasno odlučili da u ponedjeljak, 05.10.2015. godine budu organizovani studentski protesti.” saopšteno je večeras, uz najavu da će predstavnici studenata, koji su članovi Senata Univerziteta u Banjaluci, sutra na sjednici ovog organa upoznati rektora i članove Senata sa ovim zaključcima.

Takođe, studenti pozivaju kolege koji obnavljaju godinu da upis odlože za narednu sedmicu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender