24. 09. 2020.
“Ništa nisam jela četiri dana…”

“Ništa nisam jela četiri dana…”

“Ništa nisam jela četiri dana…”

Centar za mlade “Kvart” u Prijedoru danas je organizovao okrugli sto “Mladi za socijalnu pravdu” s ciljem da se nađu izvori finansiranja za nastavak rada javne kuhinje u Ljubiji, čije je finansiranje za sada izvjesno do kraja godine.

U ovoj javnoj kuhinji dnevno se hrani 35 lica u stanju teške socijalne potrebe. Mnogima je to jedini obrok dnevno. Svakodnevno ima ljudi koji čekaju hoće li išta hrane ostati, a na spisku čekanja je još stotinu lica“, rekla je radnica u javnoj kuhinji Karolina Vuruna.

Radno vrijeme kuhinje je od 10 do 15 časova i svakodnevno mnogi korisnici tu provedu cijelo to vrijeme, jer im je to prilika i da se griju.

Ona je dodala da je nedavno u ovu javnu kuhinju došla žena iz udaljenog sela Šurkovac i rekla da nije ništa jela četiri dana.

Predstavnik Agencije lokalne demokratije Prijedor Slađana Miljević precizirala je da 20 obroka finansira italijanski bratski grad Trento, pet drugi privatni donatori i deset grad Prijedor koji godišnje izdvaja 30.000 KM za javne kuhinje.

Ona je rekla da je cilj ove organizacije da se iznađe trajno rješenje za nastavak rada javne kuhinje u Ljubiji, i nakon što prestane italijanska donacija.

Miljevićeva smatra da, osim grada Prijedora, u rješavanje ovog problema treba da se uključe sve institucije, ustanove, organizacije, udruženja, privrednici i pojedinci.

Osim javne kuhinje u Ljubiji, u Prijedoru postoji i javna kuhinja koju vodi Hrišćansko humanitarno udruženje “Hljeb života” Prijedor koje priprema obroke i za ljubijsku kuhinju.

Okrugli sto je održan u okviru kampanje “Mladi za socijalnu pravdu” koja ima za cilj da ukaže na odnos lokalnih vlasti prema socijalno ugroženom stanovništvu i da se pokuša promijeniti postojeća situacija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender