23. 09. 2020.
Incident na aerodromu: Bez posebnog tretmana za Dragana Čovića

Incident na aerodromu: Bez posebnog tretmana za Dragana Čovića

Sirijci u Sarajevo avionom, pa taksijem u Srbiju

Nizam je rekao kako je grupa od deset državljana Sirije u utorak stigla u Sarajevo redovnom avionskom linijom iz Istanbula, a odmah nakon toga svi su se taksijem zaputili ka Srbiji, gdje su se priključili izbjegličkom talasu.

Neobično je to što su svi Sirijci u BiH stigli sa urednim turističkim vizama, a provjerom je utvrđeno da su izdate u bosansko-hercegovačkoj ambasadi u Abu Dabiju, i to na osnovu turističkog vaučera koji su dobili iz jednog sarajevskog hotela.

U Službi za poslove sa strancima sada pokušavaju da utvrde da li je na sličan način u BiH ušlo još Sirijaca. Odlučili su i da prekinu praksu ovjeravanja pozivnih pisama državljanima rizičnih zemalja, što je do sada bio način dobijanja viza za ulazak u BiH.

Pretpostavlja se da su Sirijci koji su juče ušli u BiH turističke vaučere dobili prije nego što je ta mjera stupila na snagu, međutim Nizam ne isključuje mogućnost postojanja organizovanog lanca falsifikatora takvih dokumenata, pa se i to sada detaljno istražuje.

Nizam je potvrdio da bezbjednosne službe u BiH i dalje rade na pripremama za prihvat mogućeg većeg broja izbjeglica i naveo da je procjena da bi osobe izbjegle sa Bliskog istoka mogle da krenu ka BiH onog trenutka kada Mađarska potpuno zatvori svoje granice za njihov prolazak.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender