25. 09. 2020.

Jurio ga FBI: Uhapšen srpski haker koji je opljačkao američku firmu

Hapšenje je izvedeno u koordinaciji sa Tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i zahvaljujući razmjeni podataka sa FBI.

Kako “Blic“ saznaje, osumnjičeni inače radi u jednoj beogradskoj firmi koja se bavi softverima, a u Americi je imao mrežu saučesnika, koji su uhapšeni u akciji tamošnje policije.

Stojanović koristio tzv. bezbjednosne propuste na internetu (penetration testing) kako bi upadao u sisteme firme. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

– Stojanović je u maju, koristeći bezbjednosne propuste na internetu, pristupio serverima jedne američke firme i izmijenio lozinke zaposlenih, a nakon toga ucjenjivao vlasnika da mu neće dozvoliti pristup serverima dok mu ne uplati 40.000 dolara – saopštio je MUP.

Nakon dobijenih instrukcija za plaćanje od osumnjičenog, vlasnik firme, inače Amerikanac srpskog porijekla, uplatio je novac, i slučaj prijavio policiji. Kod saučesnika u SAD nađen je dio novca.

– Stojanović je uhapšen rano ujutru dok je sjedio u kući i radio na tri računara. Pored njega je bila puna pepeljara opušaka. Vjerovatno je radio cijele noći – kažu u istrazi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender