24. 09. 2020.
NSRS nastavlja raspravu o Prijedlogu ekonomske politike

NSRS nastavlja raspravu o Prijedlogu ekonomske politike

Klub Bošnjaka stavio veto na formiranje Komisije za Referendum u RS

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je na pres-konferenciji, nakon sjednice bošnjačkog kluba, da pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS o pravosudnim institucijama BiH, jer je za Bošnjake neprihvatljiva kao i sama odluka o referendumu.

On je podsjetio i da je komisiju predlagač trebao da predloži i prilikom same odluke o referendumu u RS, te da je pitanje zašto je ovaj proces odvojen.

Istovremeno, u formiramoj komisiji nije ispoštovana nacionalna struktura.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS, 23.septembra su izabrani članovi Komisije za provođenje referenduma u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

Međutim, ona ne može da stupi na snagu, ako ne dobije potvrdu u Vijeću naroda RS, odnosno u klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda.

Nakon što je danas Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, slijedi višemjesečno usaglašavanje i vjerovatno konačan stav Ustavnog suda RS o tom pitanju.

I poslanici bošnjačke nacionalnosti u parlamentu u RS bili su protiv formiranja ove komisije te ukazivali da ne odražava ni nacionalni sastav naroda u RS, a protiv su i same odluke o referendumu u RS.

Odluka Narodne skupštine RS o referendumu u RS o pravosuđu BiH, usvojena još 15.jula, još nije ni objavljena u “Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.

Zadatak Komisije za provođenje referenduma je trebalo da bude formiranje komisije u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu skupštinske odluke o raspisivanju referenduma.

Veto je Klub Bošnjaka stavio i na sastav Regulatorne komisije za energetiku RS, u kojoj nema članova iz reda bošnjačkog naroda.

(FENA)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender