29. 09. 2020.
Sud: NSA može da prisluškuje Amerikance svakog dana

Sud: NSA može da prisluškuje Amerikance svakog dana

AMERIKANCI NAS PRISLUŠKUJU: NSA snima razgovore u BiH i regionu

Akcija prisluškivanja bila je dio tajne operacije “Eikonal”, čiji je cilj analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma.

Pilc je u posebnoj emisiji slovenačke televizije POP-TV pokazao tzv. “žutu listu” do koje je došao svojim kanalima, a ona je, kako tvrdi, dokaz da su prisluškivani i obični građani.

Na “žutoj listi”, koju je 2005. godine, kako navodi Pilc, sastavila NSA, nalazi se 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje.

Pilc precizira da su praćene tri teleFonske linije iz Slovenije prema inostranstvu, ali i međunarodni telefonski pozivi iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Autori emisije na slovenačkoj televiziji tvrde da će “žuta lista” podići mnogo prašine u regiji.

Navodno, iz Hrvatskoj su praćene četiri međunarodne telefonske linije, one koje idu iz Zagreba do Roterdama, Štokholma, Kiste /Švedska/ i Brisela

Amerikanci su bili veoma zainteresovani za prisluškivanje Evropljana, izuzev Estonije, Litvanije i Malte, za koje se nisu posebno interesovali – tvrdi Pilc.

Tokom prisluškivanja, posebna pažnja bila je posvećena karakterističnim riječima kao što su “terorizam”, “bomba” i slično.

Navodno su američkim obavještajcima bili interesantni i lični podaci nekih ljudi, te njihovi telefonski, bankovni i poreski brojevi.

Snimljeni telefonski razgovori su, uz pomoć Nijemaca, preusmjeravani u Frankfurt, gdje su ih kopirali, a onda su dalje išli u sjedište njemačke obavještajne službe BND.

Jedan bivši pripadnik slovenačke obavještajne zajednice iz vremena kad se operacija “Eikonal” odvijala navodi da za nju nikada nije čuo, ali da ga otkrića o prisluškivanju nisu iznenadila.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender