02. 10. 2020.
Banja Luka: Počinje Međunarodni festival pozorišta za djecu

Banja Luka: Počinje Međunarodni festival pozorišta za djecu

Banja Luka: Počinje Međunarodni festival pozorišta za djecu

Međunaordni festival pozorišta za djecu svake godine okuplja desetak svjetskih teatara. U središtu pažnje ovogodišnjeg festivala biće Tradicionalni turski teatar sjenki Karađoz. U Banjaluku dolazi i “Cirkus Mandragora” iz Argentine, “Teatar smijeha” iz Njemačke, “Minijatura” iz Poljske, te pozorišta iz regiona.

– Međunarodni festival okuplja 13 teatara iz 10 država. Naša publika će uživati u bogatom i raznovrsnom sadržaju – kaže TO1 direktor Dječjeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Na otvaranju festivala biće izvedena premijera teatra domaćina “Odisej-san o povratku”. Režiju predstave potpisuje Biserka Kolevska iz Bugarske. Ovom premijerom Dječje pozorište otvara jubilarnu, 60. sezonu.

– Želja je bila napraviti Odiseja koji neće biti dosadan, jer svi mi želimo da živimo kao on, da imamo ljubav, sreću, slobodu – kaže Kolevska.

– Odisej je zanimljiv jer se susreće sa boginjama, poluboginjama, čarobnicama, njegova snaga je u tome, što on sve probleme rješava ljudskim kapacitetima koje posjeduje svako od nas – kaže glumac Duško Mazalica.

“Odisej, san o povratku”, predstava je o jednom od najljepših mitova Grčke. Odisej je neustrašivi junak, koji nakon pobjede u Troji sanja svoj san o povratku kući, a na tom putu mu se dešavaju nevjerovatne avanture. Predstava je namijenjena uzrastu od sedam godina.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender