23. 09. 2020.
DRAŠKOVIĆ, KUSTURICA I HET GRADE “GRAD SUNCA”

DRAŠKOVIĆ, KUSTURICA I HET GRADE “GRAD SUNCA”

DRAŠKOVIĆ, KUSTURICA I HET GRADE “GRAD SUNCA”

Predsjednik Koncerna “Svislajon” Takovo Rodoljub Drašković danas je ozvaničio početak radova na projektu “Grad sunca” na trebinjskom lokalitetu Dražinska gora na 80 hektara površine, čijom realizacijom će biti otvoreno novih oko 1.500 radnih mjesta, a najavio je i partnerstvo sa Republikom Srpskom na izgradnji aerodroma na Zubcima.
Drašković je najavio da će na projektu “Grad sunca” biti angažovano oko 1.500 neimara iz Hercegovine.

On je rekao da će, u saradnji sa preduzećem “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, biti izgrađen akva park sa olimpijskim bazenom, a u saradnji sa režiserom Emirom Kusturicom “Filmski grad”.

Prema njegovim riječima, u okviru “Grada sunca” biće izgrađen hotel sa šest zvjezdica, staza za Formulu jedan, biciklistička i trim staza, hala sportova sa otvorenim terenima, golf tereni, aerodrom i drugi sadržaji koji čine jedan impozantan projekat kao što je ovaj.

Ukoliko bude imao suinvestitora i ako ne bude opstrukcija, Drašković planira da projekat bude završen za pet godina.

Nakon sastanka sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, režiserom Emirom Kusturicom i direktorom HET-a Gordanom Mišeljićem, Drašković je rekao novinarima da je cilj ovog projekta da se u Trebinje privuku svi turisti, ne samo iz regije već iz cijele Evrope i da Hercegovina od toga ima koristi.

Drašković je istakao da je namjera da se realizacijom ovog projekta, kao i zaposlenjem u novoizgrađenu fabriku “Svislajon” u Trebinju povuku svi nezaposleni sa Biroa za zapošljavanje u ovom gradu i da im se pruži šansa da rade.

On kaže da se firma koju je osnovao i koja će finansirati ovaj projekat zove “Svislajon-grading”, te da je iz svojih preduzeća obezbijedio budžet za ovu namjenu u iznosu od oko 20 miliona evra na godišnjem nivou, a ako bude potrebno i više.

“Na ovom projektu očekujem partnerstvo, a ne političku podršku”, poručio je Drašković, napominjući da će na realizaciji investicije integrisati stručne kadrove, građevinsku operativu i sav pozitivni potencijal Hercegovine.

“Nakon što izgradimo ‘Grad sunca’, možemo reći da su stvoreni uslovi da kadar i mladost ostanu u Hercegovini, da stvaraju i grade, a ne da idu u pečalbu kao što sam ja morao, ali sam se i vratio”, naglasio je Drašković.

On je istakao da će Trebinje biti grad kulture, filma i grad turizma u koji će dolaziti turisti iz cijelog svijeta jer će moći da uživaju u jednom ambijentu koji ima visoke standarde.

Režiser Emir Kusturica ocijenio je da će grad, koji će da nikne nadomak centra Trebinja, dati jedan drugi ton i ambijent koji može da bude samo povoljniji po građane i da navodi druge na novu gradnju.

On je dodao da će realizacijom ovog projekta Trebinje u potpunosti dobiti novi izgled i značaj regionalnog centra.

 “Ideja da se Trebinje širi nije slučajno potekla i nije slučajno nastavljena u jednom ambijentu u kome su za kratak vremenski period izgrađeni putevi, probijeni tuneli, povezani gradovi Srpske i Srbije…”, rekao je Kusturica i dodao da je divno što će Drašković Trebinje proširiti i dati mu na značaju.

Što se tiče “Filmskog grada”, Kusturica je ocijenio da će se on odlično uklopiti u “Grad sunca” jer se nalazi na jednoj tački koja obezbjeđuje veliki broj sunčanih dana.

“Stvoreni su uslovi da se jedan inspirativan renesansni koncept obnovi u Trebinju”, rekao je Kusturica i dodao da je Drašković započeo jednu “pozitivnu avanturu” i da bi i država i svi oni koji mogu trebalo da učestvuju u takvim projektima.

On je rekao da će u Draškovićevom projektu kao umjetnik pomoći vanmaterijalnom imovinom, odnosno svojim idejama, ali i privlačenjem investitora.

Kusturica je kao jedan od bitnih i impozantnih projekata istakao i gradnju novog grada na Crkvini čemu je, kako kaže, veliki značaj dao vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

“Dovoljno je popeti se na Gračanicu i vidjeti šta su vladika i njegovi saradnici tu uradili i onda shvatate da sve ima svoj prapočetak, a da nastavak treba da bude kao jedna dobra epizoda iz jedne glomazne televizijske serije”, istakao je Kusturica.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je da je ovo preduzeće prepoznalo značaj investicije i da će u projektu učestvovati u punom tehničkom kapacitetu i ljudskom kapacitetu.

“Trudićemo se da napravimo zatvoreni bazen. To je naša obaveza iz vodoprivredne saglasnosti, a tu smo da pružimo i svaki drugi vid podrške”, naglasio je Mišeljić i dodao da će se potruditi da iz trebinjskog jezera izvade most kralja Aleksandra kako bi upotpunili kompletnu sliku projekta.

Sastanku su prisustvovali i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović i predsjednik Gradskog odbora Udruženja “Pozitivna Srpska” Milan Tomanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender