29. 11. 2020.
Šta rade naučnici na Južnom polu u dugim hladnim danima?

Šta rade naučnici na Južnom polu u dugim hladnim danima?

Šta rade naučnici na Južnom polu u dugim hladnim danima?

Rad na Antarktiku može biti jedan od najuzbudljivijih poslova ili jedan od najdepresivnijih. Zahvaljujući udaljenosti i teškoće ulaska na i van kontinenta, većina ljudi tamo provodi više meseci. Lepota i izolacija mogu inspirisati ali i slomiti čoveka. Zato su navodno mnogi naučnici, tehničari, kuvari i vozači počeli da komzumiraju alkohol.

Zvaničnici na Antarktiku rekli su revizorima da je konzumacija pića dovela do „neprimernog ponašanja koje dovodi do tuča, nedoličnog ponašanja i zaposlenih koji dolaze da rade pod uticajem“, prenosi Wired.

Ali pravi problem izgleda jeste stalni kulturni sukob između naučnika na Antarktiku i radnika na ugovor.

Fondacija National Science uvešće testiranje na alkohol kako bi primorala zaposlene da prestanu da piju.

„Postoji velika kulturna podeljenost na Antarktiku“, rekao Filip Broton, koji je radio kao tehničar na Južnom polu 2003. godine.

Problem predstavlja i sukob kultura radnika koji su na ugovoru i naučnika, što kulminira nakon opijanja.

Naučnici i radnici jedu, piju i druže se odvojeno. Kada je Broton radio kao tehničar, služio je piće obema grupama jer je radio i kao barmen.

Tokom obilaska Južnog pola, revizori su pronašli istraživaču pivo koje je sam proizvodio u jednoj od naučnih laboratorija, što je zabranjeno. Istraživač je poslat kući, ali nije ostao bez posla.

Fondacija National Science objavila je kako želi smanjiti probleme koji su povezani s alkoholom, za koje tvrde da nisu u velikoj meri zastupljeni, pa su istakli kako situacija nije toliko zabrinjavajuća kao što se navodi u izveštajima.

Problem Antarktika je što na njemu nema sudova niti jako prisustvo zakona, čega su svi prisutni svesni. Takođe, SAD tamo ima svoju bazu, ali Antarktik nije deo njihove teritorije.

(rts)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender