01. 10. 2020.
Turski teatar sjenki nastupio u Banjaluci (FOTO)

Turski teatar sjenki nastupio u Banjaluci (FOTO)

Turski teatar sjenki nastupio u Banjaluci (FOTO)

Predstava je izvedena u okviru zvaničnog programa, a izveli su je Suat Veral i Merve Ilken.

Nakon predstave, glumačka ekipa otkrila je mališanima iz publike tajne teatra sjenki, a bilo im je dozvoljeno i da sami upravljaju lutkama, piše agencija Anadolija.

Na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji traje do srijede, pored današnjeg duplog izvođenja predstave Tradicionalni turski teatar sjenki iz Istanbula izložio je lutke Karađoza, Hadživata i drugih likova u holu Dječijeg pozorišta RS odnosno Muzeju lutaka, a organizovane su i dvije radionice izrade lutaka potrebnih za predstavu Karađoza i Hadživata.

Suat Veral ispričao je nakon predstave u Banjaluci da se ovim poslom bavi već 30 godine, da je jedniji koji se bavi ovakvom vrstom umjetnosti sa lutkama ove veličine i da, između ostalog, daje časove iz igre sjenki u Istanbulu.

Moj cilj je, prije svega, da usrećim djecu, mališane, da ih podsjetim na tradiciju“, rekao je Veral.

U Bosni i Hercegovini je bio u Sarajevu, Zenici i Mostaru, a ovo mu je prva posjeta Banjaluci i veoma je zadovoljan prijemom. Do gostovanja u Banjaluci došlo je zahvaljujući festivalu u Izmiru ove godine kada je upoznao umjetnike iz Banjaluke i dogovorio dalju saradnju.

“Inače mogu da kažem da trenutno u svijetu vlada velika nesloga, mnogo je ratova, ružnih dešavanja, mislim da djeca ne zaslužuju da tako nešto gledaju, proživljavaju, zato smatram da na svakom koraku treba da ih činimo srećnima jer djeca trebaju samo da budu srećna i zadovoljna“, kazao je i zahvalio se Ambasadi Turske u Bosni i Hercegovini koja je podržala ovaj projekat.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender