30. 11. 2020.
Facebook postojao prije 400 godina, ovako je izgledao (FOTO)

Facebook postojao prije 400 godina, ovako je izgledao (FOTO)

Facebook postojao prije 400 godina, ovako je izgledao (FOTO)

Iako su društvene mreže kakve danas poznajemo nastale tek u 21. vijeku, ideja o njima potiče još iz srednjeg vijeka.

Naime, Sofi Rajnders iz Holandije trenutno se bavi istraživanjem knjiga iz tog perioda, poznatih pod latinksim nazivom alba amicorum – prijateljska knjiga, koje su funkcionisale po sličnom principu kao i današnje društvene mreže.

Prema Sofijinom istraživanju, knjige alba amicorum korištene su kako bi se uspostavili i učvrstili odnosi između mladih plemića u sjevernoj Evropi, a prvi tragovi ukazuju da su one počele da se koriste još 1560. godine. One su takođe korištene za razmjenjivanje omiljenih pjesama, davanje savjeta, dijeljenje mišljenja, ali i otkrivanje ljubavnih jada. Zvuči poznato, zar ne?

Kao i Facebook, i korištenje ovih knjiga počelo je na univerzitetu.

Početkom 16. vijeka, mladi holandski, njemački i francuski plemići krenuli bi na proputovanje Evropom u cilju sopstvene edukacije, a tom prilikom posjetili bi neke od najznačajnijih evropskih gradova i univerziteta.

Kako bi zabilježili sva prijateljstva koja su napravili na tom putovanju, dječaci bi nosili knjige u kojima bi školovani ljudi, filozofi, umjetnici, naučnici i drugi studenti zapisivali kratke priče, najčešće o samom susretu sa osobom u čiju se knjigu upisuju.

Knjiga koja bi bila kompletno popunjena omogućila bi muškarcima da povećaju svoje šanse u poslovnom svijetu, slično kao što to danas čini društvena mreža LinkedIn.

Muške alba amicorum knjige bi izgledale veoma atraktivno, s obzirom na to da su u njima poznati umjetnici crtali oružja i živopisne slike koje su za cilj imale da prikažu njihove najbolje želje mladoj osobi koja se otisnula na takvo jedno putovanje.

Prema Sofijinom istraživanju, ženske alba amicorum knjige su više podsjećale na Facebook. U njima su djevojke razmjenjivale tračeve, savjete, ljubavne jade, pjesme.

Postavlja se pitanje, na koji način se ove knjige porede sa modernim Facebookom? Odgovor je vrlo jednostavan. Umjesto da dijele fotografije i video-snimke po internetu, srednjovjekovni tinejdžeri bi ih crtali, dok su komentare pisali ručno.

Što je ova knjiga bila popunjenija, to su oni u očima drugih ljudi bili popularniji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender