23. 11. 2020.

Mujo Smajlović, inspektor Tužilaštva BiH optužen zbog primanja mita

SARAJEVO – Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Muje Smajlovića, rođenog 08.07.1968. godine u Busovači, inspektora u Tužilaštvu BiH.

Optuženi se tereti da je od 2012. do početka 2015. godine, u svojstvu ovlaštene službene osobe, odnosno stručnog saradnika – istražitelja, svjesno prekoračio granice službenog ovlaštenja, te je bez znanja, prethodnog odobrenja i saglasnosti tužioca, ostvarivao kontakte s osumnjičenim ili optuženim osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva, a prenose sarajevski portali.

Optuženi o navedenim radnjama nije informisao tužioca niti sačinjavao propisanu službenu dokumentaciju, a potom je navedenim osobama obećavao razne pogodnosti u krivičnim postupcima, na ime čega je za sebe pribavio nezakonitu materijalnu korist u vidu novca u iznosu od najmanje 10.000 evra te korist u vidu poklona.

Provedenom efikasnom i temeljitom istragom, evidentirano je da se optuženi više puta na različitim lokacijama, sastajao s osumnjičenim ili optuženim osobama, te prilikom tih susreta od njih preuzimao različite iznose novca, kao i poklone.

Tužilaštvo BiH odlučno je u otkrivanju i procesuiranju svih koruptivnih krivičnih djela, naročito u slučajevima u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija, koje zloupotrebljavaju službeni položaj.

Uz optužnicu predlaže se ispitivanje 17 svjedoka i stručnih vještaka. Uz optužnicu je priloženo i više desetina dokaznih materijala, a zatraženo je i određivanje mjere sigurnosti, zabrana obavljanja dužnosti optuženog, oduzimanje nezakonite imovinske koristi od 10.000 eura, kao i predmeta proisteklih iz kaznenog djela. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender