01. 12. 2020.
FIFA prijeti Hrvatskoj izbacivanjem sa Svjetskog prvenstva

FIFA prijeti Hrvatskoj izbacivanjem sa Svjetskog prvenstva

Suspendovani Blater, Platini i Valke

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije /FIFA/ Sep Blater i njegov mogući nasljednik Mišel Platini, predsjednik Evropske fudbalske federacije /UEFA/, suspendovani su na 90 dana odlukom komisije za etiku svjetske kuće fudbala.

Komisija je izrekla istu mjeru i protiv generalnog sekretara FIFA-e Žeroma Valkea, a bivšem potpredsjedniku ove organizacije Čungu Mong-Junu zabranjeno je da se bavi fudbalom šest godina i kažnjen je novčano sa 100.000 švajcarskih franaka.

“Osnova za ove odluke su istrage koje vodi istražno odjeljenje komisije za etiku”, navodi se u saopštenju svjetske kuće fidbala.

Švajcarsko tužilaštvo otvorilo je prošlog mjeseca krivičnu istragu o Blateru povodom sklapanja ugovora iz 2011. godine o televizijskim prenosima na Karibima utakmica Svjetskog kupa, kao i o navodnoj isplati dva miliona franaka Platiniju.

Švajcarski državni tužilac rekao je da je status Platinija između svjedoka i optužene osobe.

Platini je izjavio da ga “ništa neće srpiječiti da osigura da se sazna istina o svemu”. “Niko ne treba da sumnja u moju odlučost da postignem taj cilj”, rekao je predsjednik UEFA-e.

Mediji su prošlog mjeseca izvijestili da je Valke umiješan u sistem prodaje ulaznica za utakmice Svjetskog kupa radi ostvarivanja ličnog profita.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender