30. 11. 2020.
Koliko nas košta vojska: Godišnji budžet Ministarstva odbrane BiH iznosi 300 miliona KM

Koliko nas košta vojska: Godišnji budžet Ministarstva odbrane BiH iznosi 300 miliona KM

Koliko nas košta vojska: Godišnji budžet Ministarstva odbrane BiH iznosi 300 miliona KM

SARAJEVO – Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) su jedinstvena vojna sila Bosne i Hercegovine nastala transformacijom entitetskih vojski, bivše Vojske Federacije Bosne i Hercegovine (VFBiH ) i bivše Vojske Republike Srpske (VRS). Ministarstvo obrane godišnje BiH potroši oko 286 miliona KM, dok je ukupan budžet institucija BiH za 2015. godinu iznosi milijardu i 563 miliona KM.

Sve zapovijesti su multinacionalnog karaktera dok su bataljoni u sastavu pješadijskih brigada čisto nacionalni (bošnjački, hrvatski i srpski). Brigade Taktičke podrške i Zračnih snaga su također multinacionalnog sastava.

U sastavu OSBiH su i tri “administrativne” komande ili tzv. pukovi. Pukovi baštine tradicije ratnih vojski u BiH, nemaju nikakvu operativnu funkciju i bave se obilježavanjem značajnih datuma iz povijesti bivših vojski u BiH, prenosi sarajevski portali.

Na službi u Oružanim snagama mogu biti vojne osobe, civilne osobe i kadeti. Vojne osobe su profesionalne vojne osobe i osobe u pričuvnom sastavu dok su na službi.

Oružane snage BIH imaju oko 10.000 profesionalnih vojnih osoba, oko 5.000 osoba u pričuvnom stanju kao i oko 1.000 civilnih zaposlenika.

Problem je što zbog starosne granice iz godine u godinu raste broj vojnika koji završavaju službu, a isti broj mora biti primljen. Usljed toga rastu troškovi i za otpuštanje i za prijem vojnika, a na njih se nadovezuju i sve veća izdvajanja za odlazak pripadnika Oružanih snaga BiH u strane mirovne misije.

Zbog ovih troškova predstavnici RS se zalažu za smanjenje broja vojnika, ali bošnjački političari to odbijaju.

Iako resor odbrane svake godine troši stotine miliona KM, situacija u kasarnama je dramatična. Na to je prošle godine upozorio vojni povjerenik i naveo da vojnicima nedostaje hrane, higijenskih sredstava i da borave u neuvjetnim prostorijama.

Međutim, često se ističe i da je u protekloj godini, posebno tokom elementarnih nepogoda u maju, potvrđeno da je vojska najorganizovaniji duo društva BiH te jedan od rijetkih integrativnih faktora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender