02. 12. 2020.
Život pod šatorom: Da su nam bar daske za kućerak…

Život pod šatorom: Da su nam bar daske za kućerak…

Život pod šatorom: Da su nam bar daske za kućerak…

Na svoja četiri dunuma, pod šatorom, preko puta groblja u Podgradcima već desetak dana živi Mile Božić, poznatiji kao Jankula i njegova supruga Mira. Stanodavac se vratio u kuću u kojoj su stanovali, pa njih dvoje nisu imali kud, nego pod šator.

U dvorištu ispred suše se gljive, šipak, divlje kruške. Kupus čeka na kiseljenje. U šatoru dva kreveta, sto i dvije stolice, sve pod konac. Jankulu i Miru igra sudbine i muka natjerali su po stare dane pod najlon. Za Jankulinu muku čuo je i načelnik Gradiške i obećao kuću. Jankula odgovara, ne treba mu kuća, već mala pomoć.

” Veliko hvala, ne vrijedi mi, jer opet smo dogodine na istom mjestu. Ako oni plaćaju kuću u kojoj ćemo mi biti i tome nema kraja. Ako mogu daske dobiti, da sebi od daske napravim ne tražim ništa više”, priča Mile Božić.

Nekada upravnik pošta od Karlovca do Vojnića, vlasnik sušara gljiva sa 150 zaposlenih, počasni član lovačkih udruženja od Sežane do Kragujevca, a onda je došao rat i sve okrenuo naopačke. Izgubio je sina jedinca, prvu suprugu, imanje i imovinu.

Jankula kaže da je bio veliki gospodin kad se govorilo druže, a danas kad ga zovu gospodinom- veliki je bijednik. Mira je izgubila dva sina i supruga, izborila bitku sa teškom bolešću. Ali, ne predaju se. U međuvremenu je Jankula postao i majstor u duborezu. Zbog vlage i skučenosti, ikone su kod komšije.

“Žena trenuto ima penziju 75 maraka.A 60 marka plaća kredit što je bila žirant drugome.Radimo te ikone i sipamo iz šupljeg u prazno, pa malo iz praznog u šuplje. Kupimo puževe, kupimo trave, kupimo gljive. Sušimo malo voća gloginje, trnjine, radimo u dnevnicu”, kaže Jankula.

Slučajni prolaznici i putnici namjernici pazare kod Jankule i Mire šumske plodove i ikone. Svaka marka im je dobro došla. Zahvaljujući dobrim ljudima juče su dobili struju, imaju i šaht za vodu. Kažu još da im je malo drvenog kućerka, pa da zimu dočekaju na svome.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender