23. 06. 2021.
UNESKO: 33 evropska jezika u opasnosti da nestanu

UNESKO: 33 evropska jezika u opasnosti da nestanu

Prijedlog za prijem Kosova u Unesko uvršten u dnevni red

Izvršni savjet Uneska usvojio je dnevni red na kojem se nalazi i prijedlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije

U raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje s odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine.

O prijedlogu za prijem Kosova moglo bi se raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasjedanja Izvršnog savjeta koje traje do 22. oktobra.

Odluka se donosi većinom glasova, a ako prijedlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo donijeće Generalna konferencija Uneska koja zasjeda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Zahtjev za prijem Kosova u Unesko je formalno podnijela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savjet Uneska navodi se da je u ime Kosova zahtjev za prijem u Unesko podnio zamjenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U prijedlogu odluke navodi se da Izvršni savjet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da “Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima”.

Zahtjev Albanije za prijem Kosova u Unesko podržali su SAD, Njemačka, Britanija, Francuska, Austrija, Slovenija, Irska, Holandija, Luksemburg, Danska, Finska, Švedska, Turska, kao i Estonija, Letonija i Litvanija.

Zahtjev su podržali i Ujedinjeni Arapski Emrati, Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt.

Prijem Kosova u Unesko podržali su i Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Salvador, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Јordan, Lesoto, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Senegal, Somalija, Јužni Sudan, Togo, Tanzanija i Vanuatu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender