26. 11. 2020.
Banja Luka iza ćoška (4): Slobodne parking teritorije

Banja Luka iza ćoška (4): Slobodne parking teritorije

Grad pokrenuo akciju za pametno i propisno parkiranje

Akcija „Parkiraj pametno, parkiraj propisno“ počinje danas, i ima za cilj da skrene pažnju vozačima da nepropisnim parkiranjem vozila direktno utiču na bezbjednost pješaka kao najranjivije kategorije učesnika u saobraćaju.

Početak kampanje pod nazivom “Parkiraj pametno, parkiraj propisno” najavljen je juče na sjednici Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banje Luke.

-U zadnje vrijeme je primijećeno da je površina namijenjena za kretanja pješaka uzurpirana nepropisno parkiranim vozilima, te su pješaci i majke koje guraju kolica sa bebama prinuđeni da koriste kolovoz – kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, Zoran Novaković novinarima poslije sjednice Savjeta.

PREVENTIVNO I REPRESIVNO

Kampanja će biti realizovana u dvije faze, preventivnoj i represivnoj fazi.

-U prvoj, preventivnoj fazi, vozači će se upozorovati i biće im ostavljeni leci sa porukama u vezi sa nepropisnim parkiranjem, a u drugoj fazi djelovaće se represivnim mjerama od strane policije, komunalne policije i “pauk službe” – pojasnio je Novaković.

On je ovim putem apelovao na vozače da parkiraju na parkiralištima, da ostave pješačke i biciklističke staze slobodne, jer nepropisno parkiranje ugrožava bezbjednost pješaka ali predstavlja i smetnju za normalno odvijanje saobraćaja. Osim  Gradske uprave, u kampanji učestvuju Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez RS.

Kampanja “Parkiraj pametno, parkiraj propisno” dio je Operativnog plana za povećanje bezbjednosti saobraćaja koji je izrađen nakon sjednice Savjeta u junu ove godine. Naime, u junu je održana vanredna sjednica Savjeta za bezbjednost saobraćaja kojom je predsjedavao gradonačelnik, zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda u prvom dijelu tekuće godine i jedan od zaključaka je bio donošenje operativnog plana kratkoročnih mjera do kraja godine kako bi se zaustavio negativan trend u broju saobraćajnih nezgoda. Do kraja godine se mogu očekivati i nove slične kampanje, a kako bi se utvrdio uzrok saobraćajnih nezgoda i uradila prostorna – vremenska analiza saobraćajnih nezgoda pokrenuta je i aktivnost na izradi baze podataka o saobraćajnim nezgodama.

KONKURS: FOTOGRAFIŠI ”PARKING PAPKA”

Udruženje omladine sa invaliditetom “Infopart” iz Banjaluke nedavno je raspisalo konkurs za fotografije vozila parkiranih na javne površine za pješake u Banjaluci, u okviru kampanje “Ne staj mi na put”, kojom se ukazuje na probleme pješaka sa invaliditetom.

Konkurs je otvoren do 20. oktobra, a pravo učešća imaju svi građani BiH bez obzira na mjesto stanovanja, saopšteno je iz Udruženja “Infopart”.

Fotografije koje će učestvovati u konkurenciji za nagradu treba da odslikavaju situaciju na ulicama Banjaluke, a pristigle slike biće objavljene na izložbi povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra.

Za učešće na konkursu potrebno je slati fotografije parkiranih vozila na trotoare, rampe za korisnike kolica za lica sa invaliditetom, nedozvoljeno parkiranje na parking za vozila lica sa invaliditetom i druge pješačke zone, te njima što vjernije prikazati svakodnevne probleme pješaka i lica sa invaliditetom koji su prinuđeni da ih na različite načine zaobilaze.

Takođe, poželjne su fotografije osoba sa invaliditetom u situacijama na ulici u kojima se suočavaju sa ovakvim i sličnim barijerama, a sugeriše se čuvanje privatnosti vlasnika fotografisanih vozila.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender