15. 06. 2021.
Najskuplje pice na svijetu

Najskuplje pice na svijetu

Najskuplje pice na svijetu

Tvorci prvih pica, koje u to vrijeme nisu bile posute ovako skupim “začinima”, nisu ni razmišljali o tome da će njihove tvorevine jednog dana postati, ne samo najpopularnije jelo na svijetu već, uz različite varijacije, u pojedinim slučajevima i najskuplje.

Tjesto pečeno ispod vrućeg kamena posuto uljem, bjelim lukom i biljnim začinima, prvi je oblik pice nastale na mediteranskim područjima, ali ne u Italiji, kako se vjeruje, već se tvorcima smatraju Grci, Feničani i Rimljani.

Jedno je sigurno, prve pice nastale su kao popularno jelo među siromašnim stanovništvom, dok su prilozi kojima se premazuju današnje pice  znatno raznovrsniji, a pojedini kuhari otišli su i korak dalje i napravili nešto luksuznije varijante ovog jela, dostupne samo nekolicini onih koji mogu da ih priušte.

Međutim, koliko zapravo koštaju ova skupocena jela pogledajte u nastavku.

Pica od 1000 dolara

Iako zvuči neverovatno, u istočnom delu Menhetna, u Njujorku, rođena je pica vrijedna 1000 dolara. Ali, šta bi to mogla da sadrži pica koja vrijedi ovako puno?  Korica debljine 30,48 cm  na kojoj se nalaze šest različitih vrsta kavijara i rep jastoga.

Interesantno, ali tek smo na početku.

Napulj u trci za najskuplju picu

Restoran “Margo’ s Pizzeria” iz Napulja je još jedno mjesto gde možete probati jednu od najskupljih pica na svijetu.  Tjesto ove pice pravi se po tajnom receptu, dok se na pici nalaze tartufi, mocarela od bivoljeg mlijeka i listići dvadesetčetvorokaratnog zlata. Da biste probali ovu picu potrebno je da izdvojite samo 1800 dolara. Prava sitnica. 🙂

Zlatna pica

Sledeće mjesto na našoj listi zauzela je pica koja je ime dobila po najpopularnijem agentu na svijetu  Džejms Bondu. Reč je o ”Pizza Royale 007” nastala po recepturi kuhara Domenika Krola. Zbog sastojaka koji se koriste za pripremu, ova pica vrlo lako može dobiti titulu najukusnije, a košta svega 4 200 dolara.

Jastog mariniran u konjaku, kavijar natopljen šampanjcem, “sunblush” paradajz sos, škotski dimljeni losos, medaljoni divljači, pršut i balzamiko sirće. Međutim, ono što utiče na ovako visoku cijenu pice zapravo nisu nabrojani sastojci. Veliku vrijednost “Pizza Royale 007″ duguje pahuljicama dvadesetčetvorokaratnog jestivog zlata kojim je posuta.

Pica koja kaže “Volim te”

Ukoliko upravo razmišljate kako je tješko naći sastojak koji će premašiti 24 karatno zlato, opet, prevarili ste se. Postoji i ona stvar koju zovemo dijamanti, zar ne?

Jedna picerija u Njujorku  osmislila je jelo pod nazivom “Pica za zaljubljene” (Pizza for lovers).  Ono što ovu picu čini tako luksuznom, ne predstavljaju prilozi, već  je ova pica na ceni zato što ćete uz nju dobiti dijamantski prsten, šampanjac Dom Perinjon i spremni ste da zaprosite ljubav svog života. Za ovako kreativnu i neobičnu prosidbu izdvojićete samo 8 200 dolara, iako cena zapravo varira i zavisi od veličine dijamanta.

Najskuplje za kraj: PROČITAJTE OVDE

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender