19. 06. 2021.
Mjesna zajednica Centar: Gradska uprava nas se sjeti samo kad im nešto treba

Mjesna zajednica Centar: Gradska uprava nas se sjeti samo kad im nešto treba

Mjesna zajednica Centar: Gradska uprava nas se sjeti samo kad im nešto treba

Ovo za Press kaže predsjednik Savjeta građana Mjesne zajednice Centar 2, Saša Dragoljić, koji je nadležnim organima u proteklih pet godina nebrojeno puta prezentovao probleme ovog naselja, kao i moguća rješenja, ali uglavnom bez ikakve povratne informacije.

Gomilanje problema

Iako bi većina rekla da su Centar 1 i 2 najuređenije mjesne zajednice u kojima malo šta nedostaje, Dragoljić ističe da je to daleko od realnog stanja, te da praksa po kojoj se već godinama svi “guraju” da budu što bliže centru, već odavno daje samo brojne probleme.

– Zbog činjenice da se sve gura u centar grada, imamo situacije gdje je čak i vozilima vatrogasne jedinice ili hitnoj pomoći nemoguće da dođu do pojedinih zgrada. Situacija sa parking-mjestima je odavno kritična, a imamo i probleme sa nelegalnom gradnjom, zatvaranjem podrumskih prostora i smećarnika, atomskih skloništa i svega što može da bude iskorišćeno za nečiji interes, bez obzira na to što je ljudima koji ovdje žive iz godine u godinu sve teže – kaže Dragoljić.

Iz Savjeta građana ove mjesne zajednice poslato je, kako kažu, više od 100 dopisa, ali bez ikakvog rezultata.

– Na naše konstantno skretanje pažnje na probleme sa pristupnim putevima, parkinzima i olakšavanjem pristupa invalidnih lica, grad jednostavno ne reaguje. Savjeti MZ su degradirani, a što se tiče Gradske uprave, oni i ne postoje, osim kada je njima potrebno. Kada im je trebala pomoć zbog poplava, vađenja bombe iz Vrbasa ili formiranja Civilne zaštite, onda znaju da postojimo, kao i pred izbore, kada nas zovu i pokušavaju da lobiraju za glasove, onda telefoni ne prestaju da zvone – kažu u ovoj MZ.

Ignorisanje prijedloga

Posebna priča je, kao i u ostalim naseljima, bila sa formiranjem odreda Civilne zaštite opšte namjene. Tu su se, kako kaže Dragoljić, ljudi prijavili dobrovoljno, sa željom da pomognu, da bi im iz Gradske uprave i Civilne zaštite odmah krenuli sa pričom o kažnjavanju ukoliko se ne odazovu pozivu, a da prethodno nisu ni obučeni, ni opremljeni niti im je rečeno šta im je zadatak.

– Kao i tada, tako i do danas ništa nije urađeno u vezi s pitanjem Civilne zaštite, a sve ono što je obećano, tipa opreme, obuće, alata i odjeće, kao i identifikacionih dokumenata za koje su se svi fotografisali, ostalo je samo na priči – kaže Dragoljić.

Iako iz mnogih naselja najčešće šalju zahtjeve za rješavanje prioritetnih problema, u ovoj MZ nisu samo slali zahtjeve, nego i rješenja, koja gradski budžet ne bi koštala ništa ili bi cijena bila mizerna. Upravo tu i jeste problem, jer kako kaže Dragoljić, niko neće da radi nešto što bi bilo besplatno ili jeftino.

– Nikog očigledno ne interesuje da nešto bude urađeno za građane, a što ne košta stotine hiljada ili milione maraka. Slali smo mnoga rješenja u kojima smo nastojali da troškovi budu što manji, ali sve je to ignorisano. Lično sam napisao projekat na konkursu Ministarstva lokalne uprave, na temu organizacija rada mjesnih zajednica, gdje je predviđeno vraćanje statusa pravnog lica, budžeta MZ i svega onog što bi mjesnim zajednicama dalo smisao i ulogu koju treba da imaju – kaže Dragoljić.

Vlast i opozicija kao Real i Barsa

Predsjednik Savjeta građana MZ Centar 2 kaže da je jedan od najvećih problema Banjaluke kao grada taj što opozicija uopšte ne postoji. Fudbalskim rječnikom, vlast i opozicija u gradu su kao Real i Barselona, smatra Dragoljić i dobro im je dok dijele prva dva mjesta.

– Nema tu opozicije, samo pozicija jedan i pozicija dva. Kao Real Madrid i Barselona. Jedni su prvi na tabeli, drugi su drugi. I jednima i drugima je dobro. Tako je i ovdje, samo što je opoziciji još i bolje, jer nemaju nikakvu odgovornost, a uživaju sve privilegije kao i „pozicija”. Ne može opozicija da bude neko ko ima hiljade maraka platu, sve zaposlene u porodici, funkcije u odborima i komisijama, dnevnice i bonuse – kaže Dragoljić.

(Pres)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender