02. 12. 2020.
Republika Srpska se zadužuje za 300 miliona dolara

Republika Srpska se zadužuje za 300 miliona dolara

Republika Srpska se zadužuje za 300 miliona dolara

Republika Srpska zadužuje se za čak 300 miliona dolara, odnosno oko 514 miliona maraka. Odluka Vlade od prije pet dana objavljena je u Službenom glasniku, a kreditor je američki investicioni fond Global Bancorp Commodities & Investment.

Vlada će novac trošiti za popunjavanje budžeta u ovoj i narednoj godini ili, kako piše, za dokapitalizaciju IRB-a. Milioni će biti povučeni po potrebi.

– Rok otplate tri godine od dana povlačenja svake tranše
– Period odgode plaćanja tri godine, uz moguće produženje za još tri
– Kamatna stopa: Tri odsto
– Zatezna kamata: Jedan odsto
– Valuta isplate: Dolar.

Kako ATV saznaje, Vlada je još u prošlu srijedu donijela odluku da se ide u kredit, uz konstataciju da su uslovi povoljni. Ministarstvo finansija zaduženo je da finalizuje pregovore. ATV-u je potvrđeno da bi sve trebalo da bude gotovo za dan ili dva kad sa Amerikancima potpišu ugovor, nakon čega će se i zvanično oglasiti. Više podataka o američkom fondu za sada ne žele da otkriju. Od dostupnih podataka vidljivo je da je sjedište fonda u Kaliforniji i da je predsjednik izvjesni Aleksander Vasiliev.

Ekonomistima iz Srpske potpuna nepoznanica. Kažu da je zaduženje od 300 miliona dolara rekordno. Očekuju detalje ugovora za dublju analizu.

“Ja ne bih apriori osuđivao taj potez Vlade. Ono što bi za nekog ko se bavi strukom ovdje bilo zanimljivo jeste da se konačno definiše strategija upravljanja dugom u RS i da se uspostavi fiskalni savjet. Samim tim bi i javnost bila upoznata sa pravcem našeg kretanja sa aspekta unutrašnjeg, ali i spoljnog duga”, rekao je Goran Radivojac, ekonomski analitičar.
Novu pozajmicu nedavno je na predsjedništvu SNSD-a najavio i Milorad Dodik, a spominjala se i mogućnost pronalaženja načina da se kod novog kreditiranja zaobiđu zvanične BH institucije u Sarajevu, tako da se već sad spekuliše da bi lako moglo da se desi da je američki kredit zapravo dugo najavljivani veliki ruski kredit.

Po prezimenu direktora fonda nije teško zaključiti da je ruskog porijekla. Inače, u aprilu ove godine mediji su spekulisali da će fond privatizovati drugu najveću banku Slovenije – tako da nije tajna da su odavno zainteresovani za ovo područje.

U Sloveniji su čak tvrdili da Vasilijev preko stranih investicija pokušava da osigura ruski kapital tokom Rusko-Ukrajinske krize. Nagađanja o dogovorenih 300 miliona dolara već su počela tako da bi novi kredit lako mogao da bude alternativa za buduće tranše sa MMF-om. Možda i za otplatu postojećeg duga.

” Ono što nas čeka u otplati iduće godine to je 650 miliona. Možda je ovo akontacija za dio vraćanja tih obaveza za iduću godinu”, kaže Zoran Pavlović ekonomski analitičar.

Interesantno je da Milorad Dodik, na dan objave kredita završava dvodnevnu posjetu Moskvi gdje je, između ostalog, razgovarao i sa ruskim bankarima.Sa ruskim ambasadorom, ali u Sarajevu, danas se družio i srpski član predsjedništva Mladen Ivanić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender