27. 11. 2020.
Nove granice na Balkanu: Jovićima spavaća soba u Hrvatskoj, a WC u BiH

Nove granice na Balkanu: Jovićima spavaća soba u Hrvatskoj, a WC u BiH

Nove granice na Balkanu: Jovićima spavaća soba u Hrvatskoj, a WC u BiH

IMOTSKI – Ucrtavanje nove šengenske granica s BiH digla je na noge mještane zaselaka Jovići-Domići u imotskome kraju. Prolazeći kroz dvorišta i okućnice, nova granica dijelom bi ih ostavila u drugoj državi, protiv čega će se, kažu, boriti svim sredstvima.

Granični prelaz sa kancelarijskim prostorijama i rampom našao bi se  ravno u seoskom dvorištu. Podijelio bi selo, čak i neke kuće Jovićevih. To vam izgleda kao da imate stan pa imate WC u BiH, a spavaću sobu u Hrvatskoj, možete mislite  kako to izgleda, smatra Ante Jović.

Za sve su doznali slučajno, od ljudi zaduženih za mjerenje zemljišta. Pokazuju granični kamen koji je tu još od Požarevačkog mira 1718. Granica je tu bila i u Jugoslaviji, a 25 godina i u hrvatskoj državi. Sada je u nekoj kancelariji ucrtana po sredini naselja, dijeleći ga izmedu dviju država.

Nakon protesta mještana i prvih medijskih napisa stiglo je šturo saopštenje hrvatskoh Ministarstva finansija kako je novi granični prelaz za pogranični promet, Jovića most, određen uredbom Republike Hrvatske i ugovorom s BiH iz 2013.  te da je u postupku dobivanja lokacijske dozvole, zbog desetak stambenih objekata koji bi ostali iza granice, zatraženo je mišljenje Ministarstva  inostranih i unutrašnjih poslova.

U međuvremenu zabrinuti Jovići i Domići nisu ni na nebu ni na zemlji, jer ne znaju koja će im soba ostati u Hrvatskoj, a koja u BiH. Sve bi bilo mnogo lakše kada bi se granice, umjesto na kancelarijskom stolovima, crtale ovdje na zemlji u kojoj već vijekovima žive porodice Jovića i Domića.

(HRT)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender