05. 12. 2020.
U Kostajnici vanredna odbrana od poplava

U Kostajnici vanredna odbrana od poplava

U Kostajnici vanredna odbrana od poplava

Vanredne mjere odbrane od poplava uvedene su zbog povećane opasnosti od poplava, kako za stambene, tako i za privredne objekte.

Vodostaj Une kod Kostajnice u 12.00 časova iznosio je 375 centimetara i u posljednja 24 časa porastao je za 193 centimetra.

Od 8.00 časova jutros vodostaj je veći za 16 centimetara.

Odlukom o stanju pripravnosti i preduzimanje vanrednih mjera zaštite od poplava naređuje se stanje pripavnosti jedinicama Civilne zaštite, javnim ustanova i preduzećima, te privrednim društvima i drugim pravnim licima.

Načelnik opštine rekao je jutros da se nakon prestanka kiše noćas poslije ponoći rječica Tavija vratila u korito, iako je prethodno ozbiljno zaprijetila da se izlije i poplavi dio domaćinstava u Ustaničkoj ulici.

“Ono što sada više prijeti je vodostaj rijeke Une koji raste iz sata u sat i postoji bojazan da bi se ona mogla izliti u Ulicu Ranka Šipke”, rekao je Bundalo.

Bundalo je pozvao građane koji imaju domaćinstva u potencijalno ugroženim područjima da i sami izvrše neophodne pripreme na zaštiti imovine i stoke.

TREBINJE: NEMA OPASNOSTI

Nema bojazni od polava nizvodno od grada Trebinja i uz obalu, jer akumulacija Bileća ima dovoljno prostora da primi veće količine vode, potvrdio je Srni direktor “Hidroelektrana na Trebinjšnjici” /HET/ Gordan Mišeljić.
On ističe da bitnijih promijena neće biti ukoliko kiša na ovom području bude padala narednih dana i većim intenzitetom.

Mišeljić napominje da je kvota u akumulaciji Bileća na 362,50 metara i da je šest metara ispod plana, te da još ima 37 metara akumulacionog prostora.

Šef Odsijeka civilne zaštite grada Trebinja Nenad Šarenac potvrdio je Srni da je ekipa obišla teren uz obalu i nizvodno od grada i da nema nikavih problema.

“Prema planu zaštite od poplava za 2015. godinu, preduzete su preventivne mjere u slučaju eventualnih plavljenja”, rekao je Šarenac.

Kiša na području Trebinja od jutros pada većim intezitetom.

K. DUBICA: STANJE SE STABILIZUJE

Šef Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac potvrdio je da se nakon obilnih padavina situacija u toj opštini danas stabilizuje, te da se povukla voda iz bujične rječice Knežice koja je sinoć zaplavila 20 domaćinstava.
“Situacija se danas stabilizuje, a na području Knežice sve vode su u povlačenju i nemamo više zaplavljenih domaćinstava”, rekao je Trubarac Srni.

On je precizirao da je vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici, koji je od sinoć rastao brzinom od 15 centimetara na sat, u porastu i da trenutno iznosi 300 centimetara.

“Vodostaj Une nije kritičan, ali smo na oprezu jer voda još nadolazi”, rekao je Trubarac i dodao da se pri vodostaju te rijeke od 380 centimetara uvode redovne mjere zaštite od poplava.

Trubarac je naveo da vodostaj Save danas iznosi 703 centimetra i dodao da je prognoziran rast vodostaja te rijeke, na kojoj se redovne mjere zaštite od poplava vrše na 830 centimetara.

Stručni saradnik za puteve i vodoprivredu u Opštinskoj upravi Kozarska Dubica Ranko Reljić potvrdio je da su prohodni svi putevi na području te opštine, ali da se na nekim dionicima saobraća otežano.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender