25. 06. 2021.
Slovenija: Opasnost od poplava

Slovenija: Opasnost od poplava

Voda se izlila Novom Gradu, Dubici, Kostajnici

Zbog prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se očekuju jače padavine, službe civilne zaštite su u pripravnosti. Odsjek za civilnu zaštitu upozorava stanovništvo u naseljima uz rijeke na oprez i preduzimanje preventivnih mjera na zaštiti imovine.

Zbog obilnih padavina juče je u Knežici kod Kozarske Dubice, zbog naglog povećanja vodostaja rječice Knežice, zaplavljeno 20 kuća. Prema riječima šefa odsjeka Civilne zaštite u Kozarskoj Dubici, Đure Trubarca, nadiranje bujičastih voda koje su i dovele do problema jutros se smirilo.

U Knežici se voda povlači, ali su rijeke Una i Sava u naglom porastu. Od juče je njihov vodstaj viši za dva metra, ali je još uvijek ispod kritičnih tačaka. Zbog izlijevanja riječice Knežice, sinoć je bio prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Prijedor – Kozarska Dubica u mjestu Milića Gaj. Međutim, voda se povukla i saobraćaj se jutros odvija redovno.

Kada je riječ o Kostajnici, Una je u značajnom porastu. Voda je noćas rasla i do 15 centimetara po satu. Poplavljene su poljoprivredne površine na ovom području. Zahavljujući aktivnostima na čišćenju korita, koje su hitno preduzete usljed obilnih padavina, rječica Tavija, koja prolazi kroz centar Kostajnice, nije se izlila, iako je vodostaj visok.

U Novom Gradu, Sana i Una su takođe u porastu, ali nisu izlile iz korita. Međutim, velike probleme prave bujičaste vode. Kako saznajemo iz novogradskog Centra za obavještavanje, tri kuće su poplavljene u naseljima Roga, Matavazi i Crna Rijeka, a voda ugrožava još tridesetak domaćinstava. Naglo nadiranje bujičastih voda dovelo je do prekida saobraćaja na nekoliko putnih pravaca. Zbog izlijevanja potoka i rječica u prekidu su: regionalni put Blagaj – Budimlić Јapra u mjestu Suhača, te lokalni putevi: Blagaj – Vitasovci i Blagaj – Radomirovac u mjestu Blagaj, Rudice – Osredak u mjestu Čađavica dva, a u prekidu je i lokalni put u mjestu Agići – Kršlje u mjestu Јagodnjak.

Vodostaj Sane u Prijedoru jutros iznosi 295 centimetara, što je u odnosu na sinoć više od metra, ali je i dalje ispod kritične tačke. Kako saznajemo iz prijedorskog odsjeka Civilne zaštite, nivo Miloševice je opao u odnosu na sinoć. Trenutno najveći problem predstavlja nadiranje podzemnih voda. Vatrogaci su od sinoć imali brojne intervencije na ispumpavanju podzemnih voda iz podrumskih prostorija u gradu i okolnim naseljima.

Јuče je zbog nadiranja površinskih voda bilo ugroženo nekoliko kuća u Rasavcima, ali i fabrika “Nuti due” u istom prijedorskom selu.

Novi Grad: Nema nastave u jednoj školi

Na području opštine Novi Grad, prema podacima lokalnog Centra za obavještavanje, u proteklih 48 časova pao je 91 litar kiše po metru kvadratnom, u prekidu je saobraćaj na više putnih pravaca, a nastave danas neće biti u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Donjim Agićima.

Načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije Ratko Pavić rekao je da je od sinoć u prekidu saobraćaj na regionalnom putu Blagaj – Budimlić Japra u Suhači, kao i na lokalnim putevima za Radomirovac i Vitasovce u Blagaju, za Rudice i Osredak u Čađavici i za Kršlje i Agiće u Jagodnjaku.

Pavić je naveo da je voda ugrozila tridesetak kuća u naseljima – Čađavica, Rašće, Suhača, Crna Rijeka, Rudice i Roga, a zaplavljene su tri kuće u naseljima Roga, Matavazi i Crna Rijeka.

On je dodao da su sve nadležne službe u pripravnosti, da se prati situacija na terenu, te da će se nakon što budu sumirani svi podaci biti održana sjednica Štaba.

Od sinoć od 20.30 časova uključeni su kolektori i na snazi su redovne mjere zaštite od poplava.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” u Donjim Agićima Milenko Tomić rekao je da, zbog izlivanja Japre, danas neće biti nastave u centralnoj i područnim školama.

Hercegovina

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender