05. 12. 2020.
Išli smo da vidimo da li je u vinu istina

Išli smo da vidimo da li je u vinu istina

Išli smo da vidimo da li je u vinu istina

Zadatak nije bio nimalo lak jer sa na ovogodišnjem sajmu vina Vinosaur okupilo oko 50 vinarija iz 13 država.

Iako je ta zemlja daleko prvo smo stigli u Portugaliju, tačnije u čašu je prvo nasuto crveno „Porto Calem Curva“ vino proizvedeno u ovoj zemlji koje, kako nam je rečeno, tek odskoro može naći u našim prodavnicama i restoranima.

Vinosaur 2

Ogromna gužva u kristalnoj sali Hotela Bosna, među štandovima (stolovima) na kojima su proizvođači i distributeri predstavili „piće bogova“ omela nas je da zastanemo i probamo baš svako vino . Takav poduhvat ne bi bio ni fizički moguć – vjerovatno bi se završio teturavim silaskom niz stepenice hotela.

Marijan Perica iz vinarije iz Orebića pohvalio je vinsku kulturu u Banjaluci i Republici Srpskoj, za koju kaže da je u snažnoj uzlaznoj putanji.

„Ovo je poznata autohtona dalmatinska sorta“, kaže i sipa „Plavac mali“. Autor ovih redova ne baštini pomenutu visoku vinsku kulturu, ali voli vino i za „Plavac“ može samo reći da je stvarno dobar.

Isto važi za vina vinarija na koje smo kasnije naišli. Put je vodio preko Slovenije, Vinarija „Belje“, „Andrije“ iz Čitluka, preko najpoznatije vinarije iz Srpske – „Vukoje“.

Vinosaur

Među poznatim bocama crnogorskih „Plantaža 13. Jul“ izabrali smo „Luču“ i „Vladiku“ vina posvećena životu i djelu Vladike Petra II Petrovića Njegoša.

Napinjali smo čula da zapamtimo ukus i miris crvenih i bijelih vina iz Španije, Hercegovine, Opet Slovenije, Italije, a zatim i Srbije, kod „Radovanovića“ čuvenog vinskog podruma iz Šumadije.

„Naš podrum postoji od 1991. godine. Učestvujemo na mnogim sajmovima vina u regiji, ali ovde u Banjaluci je najljepše i najbolje. Sve je odlično organizovano“, kaže Zoran Cvetković i on takođe hvali vinare u RS i njihove napore na oživljavanju vinarstva u ovom dijelu Evrope.

Dio tih napora čini i vinarija „Fazan“ iz Prnjavora. Vlasnik ove vinske kuće je jedan Francuz, oženjen Prnjavorčankom koja je, gle slučaja, nedavno naslijedila komad zemljišta na brežuljkastim predjelima u blizini grada. Tu je nikao vinograd čije se vino, kažu nam, izvozi u Francusku.

Vinarija

Na izlazu iz sale, dva puta svraćamo kod „Jungića“ na „Šikar“.

Imena svih vina koja smo probali nismo mogli zapamtiti niti je zadatak sa početka priče obavljen. Za sada, istina je samo jedno: vino treba piti.

Napomenimo da su vrata Vinosaura otvorena i u petak u banjalučnom hotelu Bosna od 15 do 20 časova. Ulaznica košta 15 KM, plus pet KM, koliko je kaucija za čašu.

Živjeli!

(MojKontakt/Ž. Svitlica)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender