01. 12. 2020.
Republika Srpska se zadužuje za 300 miliona dolara

Republika Srpska se zadužuje za 300 miliona dolara

Ko je čovjek koji je iz BiH pokušao da iznese 250.000 dolara?

SARAJEVO – Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje na aerodromu Sarajevo izdali su danas prekršajni nalog državljaninu Bosne i Hercegovine sa inicijalima G. U. koji je na nedozvoljen način pokušao iz zemlje iznijeti 250.000 američkih dolara, prenosi bh. novinska agencija Patria. G.U. je jutros zadržan na Sarajevskom aerodromu gdje je čekao let za Beč.

– U dogovoru sa dežurnim sudijom Opštinskog suda u Sarajevu navedeno lice je, prema Zakonu o deviznim prekršajima FBiH, kažnjeno sa 1.500 KM novčane kazne, koja je plaćena na licu mjesta. Nakon plaćanja kazne novac je vraćen licu koje je učinilo prekršaj, s tim što je zabranjen iznos novca van Bosne i Hercegovine. U skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, UIO je po službenoj dužnisti o ovom slučaju obavijestila Finansijsko-obavještajni odjel Države agencije za istrage i zaštitu.

Podsjećamo, prema važećoj zakonskoj legislativi u BiH, fizičko lice prilikom izlaza iz BiH može bez prijave na graničnom prijelazu izsnosti novac ili čekove u visini od 2.500 evra ili 5.000 KM. Pored ovog iznosa fizičko lice može u putničkom prometu sa inostranstvom iznijeti novac u protuvrijednosti od još dodatnih 2.500 evra, ali uz predočenje dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog  računa u banci, ili da su ova sredstva kupljena kod ovlaštene banke. Za sve više iznose od 5.000 evra (10.000 KM), mora postojati odobrenje Ministarstva finansija Republike Srpske ili Ministarstva finansija Federacije BiH. Zato upućujemo apel svim građanima u BiH da za svaki iznos novca iz naše zemlje u iznosu većem od 10.000 KM moraju imati pisanu saglasnost nadležnog entitetskog ministarstva finansija.

Unošenje novca u BiH nije ograničeno, ali je preporučljivo da se na graničnom prelazu carinskoj službi prijavi unos veće sume novca u našu zemlju. Tada se dobije potvrda o unosu tog novca, pa lice može bez problema taj novac ponovo iznijeti van naše zemlje. U suprotnom, neće imati dokaz o prijeklu novca, koji se iznosi van BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender