05. 12. 2020.
Nikolić: Dobro sam čuo, Kosovo je uslov za EU

Nikolić: Dobro sam čuo, Kosovo je uslov za EU

Nikolić: Na Kosmetu se čuve evropska kultura

Nikolić je istakao da čuvar te kulture može biti samo Beograd, a ne takozvana država Kosovo koja bez kazne za počinioce gleda kako se svakodnevno uništava ono što su Srbi vjekovima stvarali.
Obraćajući se diplomatskom koru u Beogradu povodom predstojeće sjednice Uneska na kojoj bi trebalo da se raspravlja o zahtjevu Kosova za prijem u tu organizaciju, on je ukazao da se u samom jeku kampanje Prištine desio napad na jednu srpsku bogomolju i da se po pravilu Priština nije oglasila.

“Dok politički prvaci Prištine ubeđuju svet da će oni biti dostojan čuvar kulturnog nasleđa, pre nepunih 40 časova, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice kamenovana je istoimena pravoslavna crkva u Orahovcu. Srpski mediji su imali tu vest, ali je nijedan svetski medij nije preuzeo”, rekao je Nikolić.

On je upitao kako će Priština reagovati kasnije i štititi srpsku baštinu, ukoliko sada u jeku kampanje ne može da zaustavi svoje vandale.

Ilustrujući u kolikoj mjeri je sve Srpsko na Kosmetu ugroženo i kolika je pogubnost eventualnog prijema /samoproglašenog/ Kosova u Unesko, predsjednik Srbije je naveo da s ciljem stvaranja lažnog identiteta albanski istoričari slavnu srpsku dinastiju Nemanjić pokušavaju predstaviti kao albansku dinastiju Nimani, a idu toliko daleko da su posjekli i bor koji je zasadio srpski car Dušan.

“Kada su Srbi pokušali da obnove zapaljeni manastir Zočište, Albanci su zapalili njegove ostatke odmah pošto je završena molitva za obnovu”, naveo je Nikolić samo jedan u nizu drastičnih napada na srpsku kulturnu baštinu u proteklom periodu.

On je ukazao da Kosovo ni po međunarodnom pravu ne može biti čuvar srpske kulturne baštine jer je ono po važećoj Rezoluciji 1244 i dalje teritorija u sastavu Srbije i dodao da bi ulazak Kosova u Unesko značilo isto što i dati vuku na čuvanje jagnjad.

“Na Kosmetu se planski vrši zatiranje postojanja Srba na tom prostoru, s ciljem da se izvrši falsifikovanje istorije i stvori novi državni, kulturni i nacionalni identitet koji podrazumijeva nestanak svega što su Srbi tamo stvarali duže od jednog milenijuma”, rekao je Nikolić.

On je podvukao da je Srbija jedina zemlja u Evropi kojoj je, osim oduzimanja teritorije, protjerivanja i nekažnjenog ubijanja stanovništva, sada pokušavaju da otmu i kulturno blago pod zaštitom Uneska, koje je povezano sa živom istorijom i vjekovnim prisustvom Srba na tim prostorima, te ponovio da bi bilo pogubno da se to desi.

“Srpsko nasleđe na Kosovu ne pripada nijednom vremenu, nijednoj generaciji. Pripada svima i zauvek. Pripada čovečanstvu”, poručio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je, nakon obraćanja zajedno sa ambasadorima koji su se odazvali njegovom pozivu, pogledao potresni video-snimak na kojem je dokumentovano kako albanski vandali uništavaju srpske svetinje i spomenike kulture.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender