30. 11. 2020.
Veganstvo u Banjaluci: Šta to znači i može li se?

Veganstvo u Banjaluci: Šta to znači i može li se?

Veganstvo u Banjaluci: Šta to znači i može li se?

Šta je i ko je vegan?

Vegan je osoba koja prvenstveno ne konzumira namirnice životinjskog porijekla i izbjegava da učestvuje u bilo kakvom eksploatisanju životinja.

Smatra tuđi zivot jednako vrijednim kao i svoj. Ne nose ni odjeću ni obuću koja je napravljena od životinjskih materijala i poštuje svako živo biće kao jedinku sa pravom na život.

Ja ne volim da koristim riječ vegan jer ne smatram da sam se dovoljno približio samoj srži veganstva, ali mogu reći da se hranim veganski.

Trenutno mi finansije baš ne dozvoljavaju da naručujem obuću koja je napravljena od vještačkih materijala i slično. Ali kad budem imao svoja primanja namjeravam da u potpunosti poštujem veganstvo kao pojam i način zivota.

Ljudi su ovdje okrutni i naći će uvijek način da ti se narugaju ili da pokušaju da kažu kako nisi u pravu. Zato sam jako oprezan sa tom riječju.

Kakva je veganska ishrana?

Veganska ishrana je raznovrsna i ništa vam neće faliti. Za sve namirnice postoje zamjene i mogu se jeftino napraviti u kuhinji. Kad čovjek uđe u sve to, tek onda počne da uviđa koliko stvari na policama je mahinalno zaobilazio u slijepom kretanju do tezge sa mesom, ili sa mliječnim proizvodima. Ja sam prestao meso jesti prije skoro 5 godina, a ostale namirnice životinjskog porijekla prije 4 godine.

Zdravlje?

Ništa mi ne fali, jako sam zdrav i sasvim dobro funkcionišem, vježbam redovno i nemam nikakvih problema.

Helti Banja Luka?

Što se tiče veganske ponude u Banjaluci, nije toliko zastupljena, ali moze se nači mjesta na kojima služe takve obroke. Mada ja sam sebi uglavnom spremam obroke i trudim se da su mi bar dva obroka hrpa voća i povrća, a ako me baš pritjera neka želja za kuvanim obrokom onda uzmem neki obrok na takvim mjestima.

U posljednje vrijeme se otvara dosta restorana sa prefiksom “healty”, ali iskreno, bio sam samo u jednom. Preporučujem da sami sebi spremate hranu jer samo tako ćete u potpunosti biti sigurni da vam neko nije umjesto na ulju pravio obrok na svinjskoj masti.

(MojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender