01. 12. 2020.
Banjalučki srednjoškolci sviraju tradicionalnu muziku

Banjalučki srednjoškolci sviraju tradicionalnu muziku

Banjalučki srednjoškolci sviraju tradicionalnu muziku

Sergej Tešanović, Dimitrije Adamović, Kristijan Mitrović i Marko Ružić iz Banjaluke, koji imaju po 16 godina i u februaru ove godine su osnovali bend, iako još nemaju ime za njega imaju zajednički cilj – očuvanje tradicionalne muzike.

Upoznali su se u dvorištu Gimnazije, a prije osnivanja benda svako od njih je na svoj način sticao muzičko obrazovanje.

Sergej svira gitaru, Dimitrije bas, Kristijan harmoniku, a Marko violinu. Prva trojica su trenutno đaci Gimnazije, dok je Marko ove godine ostao u Muzičkoj školi.

“Ljubav prema muzici stekli smo svako na svoj način, ali spojila nas je ta ljubav prema tradicionalnoj muzici, koju smo i nastavili svirati. Našli smo se u školi sasvim spontano, dogovorili za bend i imali za cilj da sviramo i uživamo”, kažu ovi momci.

Probe su organizovali u školskom radiju Orfej, koji se nalazi u prostorijama Gimnazije, i tako je sve krenulo.

“Za izvođenje tradicionalne muzike opredijelili smo se kako bismo ovu vrstu muzike sačuvali od kiča današnjeg turbo folka i većine novokomponovanih pjesama. Probe imamo dva puta sedmično, odlični smo učenici, mentora nemamo, a i trenutno, u ovom početničkom stadijumu, nam ni ne treba. Na našim prostorima tradicionalna muzika trenutno nije dovoljno zastupljena. Danas kad se spomene narodna muzika uopšteno ljudi smatraju narodnom muzikom novokomponovani šund”, govore ovi mladi muzičari.

Prvi nastup imali su na “Balmun” konferenciji ove godine, a prije nastupa se bojali da ne pogriješe.

“Na tom nastupu smo probili led, bili smo motivisani, ali i iznenađeni aplauzom mnogobrojne publike. Na početku nastupa nije nam bilo svejedno hoćemo li se obrukati pred tolikim ljudima, ali čim smo izmamili prve osmijehe opustili smo se i sve je završilo dobro”, pričaju muzičari.

Govoreći o tome što bend još nema ime, oni ističu da žele biti originalni pa razmišljaju šta bi to bilo.

Pored tradicionalne muzike vole slušati rok, metal i slično.

“U slobodno vrijeme svako od nas se bavi svojim hobijem: Dimi uživa u radu s elektronikom, Ruzić voli voziti bicikl, Tesa se pored muzike bavi i tenisom, dok se Kiki bavi street workout-om. Naši omiljeni izvođači tradicionalne muzike su Predrag – Cune Gojković, Boki Milošević, Aleksandar – Aco Šišić i mnogi drugi”, govore ovi muzičari pred kojima budućnost tek predstoji.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender