24. 07. 2021.

BiH kažnjena zbog energetike

Sankcije ili mjere upozorenja, kako god ih nazvali, bi, po svemu sudeći, mogle da budu novi pritisak da se nadležnosti u tom sektoru sa entiteta prenesu na nivo BiH.

Rok za primjenu tog paketa istekao je 1. januara ove godine, a podrazumijevao je usvajanje Zakona o gasu na nivou BiH.

Tome se oštro usprotivila Republika Srpska- ova oblast u isključivoj je nadležnosti entiteta i već postoji Zakon o gasu Republike Srpske.

A nakon sjednice u Tirani, tek šturo saopštenje Savjeta ministara Energetske zajednice. Bosni i Hercegovini posvećen je samo jedan pasus i to bez puno detalja.
“Prvi put usvojene su mjere protiv Bosne i Hercegovine zbog neusvajanja Drugog energetskog paketa u sektoru gasa. Mjere će biti primjenjivane godinu dana.”

Pojašnjenje je stiglo od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića. BiH je, kaže, izbjegla sankcije, ali i ta mogućnost nije isključena u narednom periodu ne bude li napretka. Posebno, kada je riječ o usvajanju Zakona o gasu na nivou BiH koji je servirala Energetska zajednica.

“Federacija insistira na jednom zakonu, Republika Srpska na dva. Moramo tražiti određeni kompromis, određene funkcije moramo vjerovatno zajednički dogovoriti, oko Regulatora,”kaže Šarović.

BiH bi mogla da ostane bez podrške Fondova EU za energetske projekte, a u sljedećih dvanaest mjeseci, od zajednice neće dobijati 10.000 evra za naknadu troškova.

Јanez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice ЈI Evrope: “Sve to baca loše svjetlo na BiH. Taj finansijski dio sankcija nije veliki, ali tu je i sankcija uskraćivanja prava glasanja u okviru Energetske zajednice.

U ovom drugom “Gas-Res“ vidi prvi apsurd- BiH bez prava glasa predsjedava tom istom Zajednicom. Drugi apsurd jesu sankcije nekome ko je dobrovoljno njen član. Ono što Srpskoj najviše smeta jeste ključni uslov- bh. Zakon o gasu.

Slobodan Puhalac, direktor “Gas-Res“-a: “To je pritisak da se pravi sveobuhvatan zakon na državnom nivou, što nije naša tendencija, niti će biti naš pristanak.”

Sektor enegetike bio je i ostaće u nadležnosti entiteta, kategoričan je i resorni ministar.

“Treba da se dogovaramo kada je riječ o sektoru energetike jer smo naslonjeni jedni na druge, prožimamo se međusobno,” ističe Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Nisu Srpsku uplašile mjere, posebno ne one zbog kojih bi mogla da ostane bez evropskog novca za energetske projekte-jer takvih u fazi realizacije nema.

Ako usaglašavanje legislative znači centralizaciju BiH, kategorični su – to ne dolazi u obzir

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender