02. 12. 2020.
Radovi na mostu u Priječanima teku po planu

Radovi na mostu u Priječanima teku po planu

Priječani: Gradnja mosta usporena zbog kašnjenja isplate novca za gradnju?

Kako su objasnili u preduzeću “Niskogradnja” koja izvodi ove radove, razlog kašnjenja je što još uvijek nije uplaćen novac za izgradnju, kao ni izdata građevinska dozvola.

– Sve što smo do sada uradili, učinilo smo to o svom trošku. Još od jula čekamo na novac i građevinsku dozvolu. Uprkos tome i dalje radimo, a sve zahvaljujući ljudima koji su nam materijal dali na veresiju – rekao je direktor ovog preduzeća Ljubomir Ćubić.

Dodao je da uprkos nedostatku novca čine sve da do kraja idućeg mjeseca završe ovaj most.

Kompletan projekat košta oko 409.000 KM. Fond solidarnosti RS prvobitno je za ove namjene predvidio 178.000 KM. U namjeri da radovi što prije budu završeni, Gradska uprava je sredinom jula predložila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da ostatak novca do ukupne cijene prebaci iz sredstava namijenjenih za regulaciju Široke rijeke.

Gradonačelnik Slobodana Gavranovića rekao je juče da je izgradnja mosta u Priječanima pitanje za preduzeća “Vode Srpske” i “Niskogradnja”.

– Zatražiću i intervenciju “Voda Srpske”, kako bi izgradnja bili što prije završena – tvrdo je obećao Gavranović.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković tvrdi da građevinska dozvola za izgradnju ovog mosta nije ni potrebna, jer se radi o rekonstrukciji starog, za koji postoji taj dokument.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, preko koga se finansira ovaj projekat, rekli su da Fond solidarnosti RS još uvijek nije donio odluku o prebacivanju novca sa Široke rijeke za most u Priječnima.

– Ministarstvo je prije tri mjeseca pripremilo i poslalo ovaj zaključak Fondu solidarnosti RS ali još ništa nismo dobili – rekao je pomoćnik ministra Mihajlo Stevanović.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić kaže da mještani razmišljaju i o protestima.

– Most, koji je trebalo da bude završen u roku od dva mjeseca, prave već šest mjeseci. Mehmed-paši Sokoloviću trebalo je mnogo manje vremena da sagradi kamenu ćupriju u Višegradu – kategoričan je Tojagić.

Iz Fonda solidarnosti RS i preduzeća “Vode Srpske” juče nismo dobili odgovor zbog čega novac nije uplaćen na račun preduzeća koje izvodi radove u Priječanima.

Vrbas je u prošlogodišnjim majskim poplavama odnio stari most, koji je povezivao Priječane sa Zalužanima.

Prevoz
Za 36 učenika od šestog do devetog razreda Osnovne škole “Jovan Dučić” organizovan je vanlinijski prevoz do škole u Zalužanima, sve do završetka izgradnje mosta u njihovom naselju. Prevoz za ove đake obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa gradom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender