29. 11. 2020.
Hrvatska policija napala novinare: Gurali ih na hrvatsku teritoriju pa oduzimali opremu!

Hrvatska policija napala novinare: Gurali ih na hrvatsku teritoriju pa oduzimali opremu!

Hrvatska policija napala novinare: Gurali ih na hrvatsku teritoriju pa oduzimali opremu!

Hrvatska policija oduzela je opremu foto-reporteru AFP-a Andreju Isakoviću.

“Krenuli su na mene, vikao sam da sam foto-reporter agencije Frans pres i da sam se jutros legitimisao kod njihovih kolega”, priča Isaković za N1.

On kaže da su policajci bili “prilično bezobrazni”, i da su “čak i psovali”.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Aleksandar Vulin, koji je obišao migrante na prelazu Berkasovo, ocijenio je takvo ponašanje hrvatskih policajaca apsolutno neprihvatljivim.

“Dobili smo informaciju da je i prema migrantima jutros rano bila primijenjena sila i to je nešto što se ne može tolerisati, jer naša država nije primijenila nikakvo nasilje prema migrantima i očekujemo da se i drugi ponašaju na isti način”, poručio je Vulin.

Kako je Tanjugu objasnio jedan od napadnutih, snimatelj Al Džazire Boško Branković, oni su zadobili udarce od strane hrvatske policije, a oduzeli su im i opremu.

“Bio sam na desetak metara od ograde gde stoji hvraska policija koja ne dozvoljava dalji prolazak migranata. Čekao sam kolegu, a u jednom trenutku osjetio sam udarac u leđa, kada su me dvojica policajaca povukli u obližnji žbunj iz koga su me izgurali na hrvatsku teritoriju i rekli da sam sad u Hrvatskoj i uhapsili me zbog nelegalnog prelaska granice”, objasnio je Branković.

Kako je dodao, nije pokušao da se raspravlja sa njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu što je on odbio.

Naveo je da je jedan hrvatski policajac bio razuman, da su mu vratili opremu i vratili ga u Srbiju.

Rekao je da je snimatelj Rojtersa Bane Filipović zadobio udarac u leđa, ali da je uspio da se skloni, pa ga nisu priveli.

Televizija N1 je ranije danas prenijela da je hrvatska policija na granici sa Srbijom oduzela opremu jednom britanskom frilenseru i fotoreporteru AFP Andreju Isakoviću.

“Tražili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao ka meni, sustigao me i oborio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacilli ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu doći do njih. Isto su uradili i kolegi iz Engleske”, objašnjava on.

Isaković tvrdi da kolega i on ni na koji način nisu provocirali napad koji je usledio.

NUNS: Neprimjereno ponašanje hrvatskog policajca

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog, kako se navodi, neprimjerenog ponašanja hrvatske policije prema foto-reporteru AFP Andreju Isakoviću i jednog britanskom fotografu i zatražilo od nadležnih organa Hrvatske da vrate oduzetu opremu.

NUNS je u saopštenju zatražio i da se povede istraga i kazni policajac koji je nasrnuo na Isakovića i kolegu iz Velike Britanije.”NUNS poziva Hrvatsku da omogući normalne uslove za rad svim novinarima koji izvještavaju sa ovog područja”, navodi se u saopštenju.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender