28. 11. 2020.
Inicijativa sudija: Zatvorska kazna za prenos nadležnosti

Inicijativa sudija: Zatvorska kazna za prenos nadležnosti

Inicijativa sudija: Zatvorska kazna za prenos nadležnosti

BANJALUKA – Za prenos nadležnosti treba uvesti maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Tako u kratkim crtama glasi prijedlog Milana Blagojevića, sudije banjalučkog Okružnog suda, koji stavlja na raspolaganje svim nadležnim institucijama.

Predlaže izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim bi se uvele krivične sankcije za sve one koji bi neustavno prenosili nadležnosti Srpske na nivo Bosne i Hercegovine, čak i Evropske unije. Blagojević predlaže uvođenje tri posebna krivična djela: uz one koji prenose nadležnosti, u zatvor bi išli i oni koji sa nivoa BiH preuzimaju nadležnost, bez saglasnosti Narodne skupštine. Pa čak i oni koji to urade iz nehata.

“Upravo nehatnim oblikom ovog krivičnog djela bi se štitile one situacije u kojima bi neko mogao reći: ‘Pa ja to nisam svjesno uradio, nisam htio.’ Dakle, u krivičnopravnom smislu treba da postoji mogućnost i nehatnog izvršenja krivičnog djela”, izjavio je prof. dr Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci.

Za one koji nenamjerno prenesu nadležnosti Blagojević predlaže do osam godina zatvorske kazne. Kaže da Srpska ne bila jedina u Evropi koja bi na ovaj način branila svoje interese i ustavne nadležnosti, a kao primjer navodi Belgiju. Blagojevićev prijedlog za sada ostaje u ladici. Sljedeći korak je da ga preuzme ili Vlada ili Narodna skupština sa dovoljnim brojem poslanika. Stručna javnost podržava inicijativu.

“Zakon bi se mogao primjenjivati samo od momenta kada bi se on formalno-pravno objavio u Službenom glasniku, onako kako je Ustavom predviđeno, i ne bi bilo moguće govoriti o bilo kakvoj retroaktivnoj primjeni zakona”, naglasio je Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.

U prijedlog o zatvorskoj kazni za one koji vrše prenos nadležnosti narod ne želi da se miješa. Većina sumnja da je u pitanju neka nova politička igra. Oni koji su prijedlog saslušali do kraja, kažu da bi možda i moglo da prođe.

Blagojević priznaje da je pitanje prenosa nadležnosti politički aktuelno ali tvrdi da nije ničiji čovjek. SNSD je početkom prošlog mjeseca na Predsjedništvu stranke razmatrao opciju da se u Krivični zakon uvede obaveza krivične odgovornosti za one koji prenose nadležnosti na nivo Bosne i Hercegovine. O istoj temi za dva dana raspravljaće poslanici na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender