01. 12. 2020.
Novi most u Banjaluci: U planu gradnja kod Kastela

Novi most u Banjaluci: U planu gradnja kod Kastela

Novi most u Banjaluci: U planu gradnja kod Kastela

Ovaj veliki poduhvat obuhvata gradnju kružnog toka na raskrsnici Bulevara cara Dušana i kralja Petra I Karađorđevića, proširenje ulice pored Kastela sa četiri saobraćajne trake i trotoarima, te novi most preko Vrbasa do Mačvanske ulice i Bulevara vojvode Stepe Stepanovića, sa druge strane rijeke.

Planiran je još jedan prolaz za pješake ispod kružne raskrsnice i pasarela od Ulice Teodora Kolokotronisa do Trga Krajine, što će omogućiti nesmetano kretanje vozila. Procjenjuje se da će ukupni troškovi biti skoro 19 miliona maraka, piše “Euro Blic”.

“Saobraćajnica dužine 950 metara prolazi kroz najuže urbano područje i poprečna je veza koja gradu nedostaje, a ubuduće će povezivati zapadni i istočni tranzit, pored Đačkog doma. Kada se naoravi most od Doca prema Mačvanskoj ulici, rasteretiće se svi prilazi i gužve na Gradskom i Venecija mostu. Biće potrebe i za eksproprijaciojom manjeg dijela zemljišta, alči zanemarivo u odnosu na ovu kapitalnu investiciciju”, kaže za “Euro Blic”Miroslav Vujatović, direktor firme “Projekt” koja ja radila nacrt RP.

Vujatović kaže da je urađena i Studija o procjeni uticaja planiranih objekata na kulturna dobra, s obzirom da se u blizini saobraćajnice nalaze nacionalni spomenici – tvrđava Kastel, džamija Ferhadija, te kuća “Jankovića”. Od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika RS dobili su saglasnost za planska rješenja.

Načelnik Odjeljenja za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Zoran Novaković kaže da je prioritet Grada da riješi problem saobraćajnog čvorišta kod tvrđave, a projekt će raditi u fazama. Predložiće da se u budžetu za narednu godinu planira novac za projekt kružnog toga kod zgrade “Ekvator”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender