05. 12. 2020.
Rastu tenzije na hrvatsko-srpskoj granici

Rastu tenzije na hrvatsko-srpskoj granici

Rastu tenzije na hrvatsko-srpskoj granici

Odluke Slovenije i Austrije da više ne primaju izbjeglice pojačale su tenzije na hrvatsko-srpskoj granici gdje čeka pedesetak autobusa sa više od hiljadu ljudi.

Hrvatski portal index.hr navodi da je hrvatska policija blokirala juče prolaz desetinama izbjeglica koje su pokušale da uđu u Hrvatsku iz Srbije da bi nastavili put ka Zapadnoj Evropi novom rutom kroz Sloveniju, pošto je Mađarska zatvorila granični prelaz sa Hrvatskom.

Izbjeglice su naišle i na hrvatsku policiju u poljima kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske koje su koristili za nelegalni ulazak u Hrvatsku od sredine septembra.

Hina navodi, prenoseći svjetske agencije, da je među izbeglicama počela da raste napetost kada se policija rasporedila i zaustavila ih.

Humanitarne organizacije zabrinute su zbog potencijalnog zastoja i činjenica da bi zbog njega izbjeglice mogle ostati na milost i nemilost hladnoći, vjetru i kiši.

Rojtresov novinar, koji se nalazi na srpskoj strani granice, navodi da hrvatska policija zadržava izbjeglice da uđu u zemlju, jer su joj kapaciteti puni.

U blizini nema policije da održava red, a prehlađene i umorne izbjeglice viču “Otvorite vrata, otvorite vrata”, pošto su prošlu noć bili prisiljeni da čekaju na hladnoći i kiši, promrzli, premoreni i prestrašeni.

Na hrvatsko-srpskoj granici nalazi se nekoliko hiljada izbjeglica, navodi izvještač britanske agencije.

Hina navodi da je kasno sinoć u saopštenju za javnost slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova prenijelo da je austrijska resorna ministarka u telefonskom razgovoru kazala slovenačkoj koleginici Vesni Gjerkeš Žnidar da ne primaju nove izbjeglice.

Međutim, slovenački mediji prenose rano jutros vijest austrijske agencije APA u kojoj se navodi da Austrija nije u potpunosti obustavila prijem izbjeglica iz Slovenije, nego da se prijem izbjeglica ne može povećati i da će ga zadržati na dosadašnjem nivou.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender