27. 11. 2020.
Koje su to srpske riječi ”ukrali” Englezi

Koje su to srpske riječi ”ukrali” Englezi

Koje su to srpske riječi ”ukrali” Englezi

Mnogi lingvisti su pisali o engleskim pozajmljenicama u srpskom jeziku, a malo je poznato da engleski vokabular sadrži riječi iz srpskog, takozvane srbizme.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu doc. dr Nenad Tomović navodi neke od njih.

On ističe da, naravno, ne možemo govoriti o mnoštvu srbizama u engleskom jeziku, ali da ih svakako vrijedi pomenuti. Kako naglašava, svi podaci su preuzeti iz rječnika najeminentnijih britanskih i američkih izdavača, kao što su Oxford English Dictionary i Merriam-Webster’s Unabridged Dictionary, a za provjeru je koristio i druge relevantne izvore.

On ističe da je prva srpska riječ koja je zabilježena u engleskom jeziku vampire, od srpskog “vampir”, koja je u engleski ušla u prvoj polovini XVIII veka. Izvori navode ovu riječ i kao riječ slovenskog porijekla i ne vezuju je za konkretan jezik, dok je američki leksikografi pripisuju srpskom jeziku.

Druga poznata riječ je paprika, koja pripada standardnom engleskom vokabularu, a put do engleskog je pronašla i reč “šljivovica” – najvjerovatnije preko njemačkog, na šta ukazuju oblici sliwowitz i slivovitz. U XX veku su registrovani i srbizami “slava” i “slatko”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender