03. 12. 2020.
Kraj za jednu od tri biblioteke u gradu: Kafana preča od knjige!

Kraj za jednu od tri biblioteke u gradu: Kafana preča od knjige!

Kraj za jednu od tri biblioteke u gradu: Kafana preča od knjige!

Rukovodstvo Sportskog centra “Borik” traži da ogranak biblioteke u dvorani “Obilićevo” ubuduće plaća zakup prostorija ili da se iseli, a pošto NUB RS nema novca da plaća zakup prostorija dvorani, izglednija je opcija iseljenja.

Kultura kao i uvijek na posljednjem mjestu

Direktorka NUB RS Ljiljana Petrović potvrdila je da je nedavno imala sastanak sa predstavnicima dvorane i grada o ovom zahtjevu i da traže najbolje rješenje za sve institucije, ali izrazila i nadu da ovaj ogranak, koji godinama radi u Obilićevu, neće biti ugašen.

Kao što se može očekivati, iz čitave priče najveću štetu pretrpjeće čitaoci.

Zahtjev odavno poslat

Press nezvanično saznaje da je direktor SC “Borik” Manojla Zrnić odavno poslao zahtjev za iseljenje biblioteke. Do njegovog komentara nismo uspjeli da dođemo jer je trenutno na bolovanju.

Biblioteka nije vlasnik prostorija, ali im je davno data na korišćenje, a sve ove godine NUB RS redovno plaća sve troškove za režije.

Iz Gradske uprave su poručili da je razgovarano o ovoj temi te da traže adekvatan prostor za biblioteku, čime su potvrdili da biblioteka neće ostati u dvorani “Obilićevo”.

– Već pet godina dolazim u biblioteku. Nekada podignem knjigu, nekada pročitam novine, a dok sam studirao, znao sam dolaziti u biblioteku kako bih učio. Umjesto da energiju troše kako bi privukli što više ljudi da se približe knjizi, privole ih da zavole pisanu riječ, nadležni kao da imaju potpuno suprotne ciljeve – kaže jedan od mještana Obilićeva.

U sklopu biblioteke u dvorani “Obilićevo”, pored izdavanja knjiga i prostora za čitanje novina i učenje, već deset godina u jednom dijelu prostorija radi i Američki kutak, koji je proglašen za jedan od najboljih i najaktivnijih u regionu.

Odbornik SDS-a u gradskoj skupštini Aleksandar Petković ističe da je najava izmještanja biblioteke iz dvorane pravi dokaz koliko je trenutnim vlastima važna kultura.

– Nezvanično mi je potvrđeno da će nakon iseljavanja biblioteke na njenom mjestu biti otvoren kafić ili restoran. Interesuje me koliko je još kafića potrebno ovom gradu. Umjesto da mladima omogućimo što kvalitetnije obrazovanje, iz godine u godinu samo nudimo kafiće i alkohol  – naglašava Petković.

Nije veliko iznenađenje

Profesor srpskog jezika i književnosti Nikola Paripović ističe da nije iznenađen posljednjom najavom.

– Vijest da će ogranak NUB RS u dvorani “Obilićevo” biti izbačen iz prostorija koje koristi nimalo me ne čudi, ako imamo u vidu sve procese u društvu. Odmah se sjetih kako je iz Gospodske ulice prije osam godina iseljena knjižara “Glasa srpskog” i na istom mjestu otvoren butik. Prema mom mišljenju, trebalo bi da bude onoliko ogranaka biblioteke koliko ima ambulanti porodične medicine – smatra Paripović.

Novinar i pisac Goran Dakić ističe da je najmanje bitno što se, najvjerovatnije, otvara kafić, već što dozvoljavamo da bude zatvorena jedna od malobrojnih biblioteka u gradu na Vrbasu.

– Ne muči mene što su, kako bi rekao čika Velja, sabrana djela Džeka Danijelsa tiražnija i traženija od Selimovićevog kompleta. Ako je kafana poštena, onda je ona sama po sebi književnost koliko i biblioteka. Ali da li je naša briga za kulturu zaista toliko velika ako dozvoljavamo da se jedna od neoprostivo malo biblioteka zatvara u trenutku kada je sve pojeftinilo do neprepoznavanja?

I dok se sajam knjige pretvara u pijacu dostojnu pazarnog dana u Jošikovoj Vodi, mi na vrata biblioteke, poput nekog savremenog Radovana Trećeg, stavljamo katanac. Radovan je bar imao izgovor – izmislio ga je Duško Kovačević. Ko je nas izmislio? Dakle, ne mislim da je tragično što se biblioteka zatvara, ali s druge strane mislim da je veoma tragično što se zatvara – kaže ovaj mladi pisac.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender