15. 06. 2021.
Ovo im je predsjednik vlade

Ovo im je predsjednik vlade

Ovo im je predsjednik vlade

Liberalna partija osvojila je nevjerovatnu pobjedu na nacionalnim izborima u Kanadi, a na čelo Vlade dolazi novi lider – Justin Trudeau.

Trudeau ima 43 godine i sin je bivšeg premijera – Pierrea Trudeaua. Proteklih nedjelja izazvao je dosta pažnje u medijima. “Igrač”, kako ga naziva “Independent”, zna kako da “ukrade šou”. Jednom je poljubio mladića u emisiji na nacionalnoj televiziji, a ne libi se ni da skine majicu.

Međutim, on nije jedini svjetski lider koji ima sklonosti da bude golišav kad zatreba.

premijer1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iako su ankete najavljivale da će pobjeda biti tijesna, kampanji Trudeaua doprinela je nota anti-konzervativizma i dovela do sigurne pobjede.

Premijer, koji će uskoro položiti zakletvu, promoviše feminizam, legalizaciju marihuane, povećanje oporezivanja za 1%, a obećao je i da će rješavanju pitanja klimatskih promjena pristupiti ozbiljno.

“Ovo je ono što pozitivna politika može da uradi… Ne ispisujem ja stranice istorije večeras, vi to radite!” rekao je svojim pristalicama kada je bilo izvjesno da će liberalna partija odnijeti pobjedu.

Kandidati liberalne partije zauzeće 183 mjesta, a konzervativne partije “samo” 99 mjesta. Vladu će činiti i lijevo orjentisana demokratska stranka sa 42 mjesta i ostale manje stranke.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender