05. 12. 2020.
Slovenački parlament odobrio slanje vojske na granicu s Hrvatskom

Slovenački parlament odobrio slanje vojske na granicu s Hrvatskom

Slovenački parlament odobrio slanje vojske na granicu s Hrvatskom

LJUBLJANA – Slovenački parlament usvojio je rano jutros zakon kojim je ovlastio vojsku da pomogne policiji u čuvanju državne granice, pošto je na hiljade izbjeglica preplavilo zemlju.

Novi zakon će omogućiti slovenačkoj vojsci da kontroliše granice kada policija nije prisutna, prenijela je agencija Rojters.

U posljednja dva dana, Slovenija – zemlja od dva miliona stanovnika i najmanja država na balkanskoj izbjegličkoj ruti, rasporedila je 140 vojnika na granici da bi pomagali policiji.

Vojska je upućena na državne granice tamo gdje nema policije.

Mađarska blokirada granice sa Hrvatskom u petak u ponoć izazvala je domino efekt širom Balkana, sa hiljadama zaglavljenih izbjeglica na graničnim prelazima.

Više od 20.000 izbjeglica stiglo je u Sloveniju od subote ujutro da bi nastavili put za Austriju, dok je najmanje 6.000 provelo noć u toj zemlji koja im je pružila utočište u izbjegličkim centrima.

“Danas ćemo zvanično zatražiti od Evropske unije policijsku i finansijsku pomoć”, najavio je slovenački premijer Miro Cerar noćas novinarima, prije glasanja u parlamentu.

Opozicione stranke su navele da vlada treba da slijedi Mađarsku i podigne ogradu na slovenačkoj granici sa Hrvatskom kako bi spriječila izbjeglice da uđu u zemlju.

I zvaničnik slovenačkog ministarstva unutrašnjih poslova najavio je da se mogućnost obezbjeđenja graničnih prelaza fizičkim preprekama ne može isključiti ukoliko protok izbjeglica eskalira.

Portparol austrijske policije u Štajerskoj istoga dana potvrdio da je oko 6.000 migranata ušlo u Austriju iz Slovenije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender