27. 11. 2020.
Svinjsko meso iz Republike Srpske uskoro na ruskim trpezama

Svinjsko meso iz Republike Srpske uskoro na ruskim trpezama

Svinjsko meso iz Republike Srpske uskoro na ruskim trpezama

Svinjsko meso iz Srpske uskoro će na ruske police. Preduzeća “Top farm”, “County pork” i “Tulumović” iskoristili su sankcije pod kojima se nalazi Rusija i aktivirali se oko dobijanja dozvole za izvoz. Ministarstvo poljoprivrede im je pomoglo, pa bi za koji mjesec trebalo da krene izvoz.

Za početak, biće to manje količine, ali gornjeg limita zapravo nema. Neki ruski propisi su čak i zahtjevniji od onih koje traži EU, kaže Nebojša Čivčija, ekonomski savjetnik u preduzeću “Top Farm”.

“Oni ustvari su dio jedne veoma kompleksne priče koja povlači i kontrolu hrane, kontrolu ostalih resursa koji imaju indirektno veze sa proizvodnjom. Dakle, kakve žitarice koristite, koja fabrika stočne hrane vas opskrbljuje, gdje ona, odakle ona nabavlja sirovine za proizvodnju hrane”, rekao je Nebojša Čivčija, ekonomski savjetnik u preduzeću “Top farm”.

U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da su još krajem aprila otpočeli proces dobijanja dozvole za izvoz svinjetine. Pored tri veća preduzeća, svinje će izvoziti i nekoliko manjih uzgajivača iz Bijeljine i Gradiške, a svi zainteresovani, kažu, mogu da se prijave preko Udruženja svinjara RS.

Stočari tvrde da je ovo odlična prilika za zaradu. Kilogram svinjetine “žive vage” kreće se između 2,8 i 3 marke plus PDV, a kilogram mesa košta oko 10 maraka. Ipak, i na našem tržištu kvalitetno meso dosta je cijenjeno, a potrošači uglavnom favorizuju domaće meso naspram uvoznog. Kada bi se izvozilo, cijena mesa iz Srpske bila bi veća, ali bi zato svinjetina iz uvoza bila jeftinija, kažu stručnjaci.

Oko 40 hiljada svinja krenuće put Rusije. I to do kraja godine, jer se tada očekuje zeleno svjetlo komisije Ruske Federacije. Svinje će se prodavati po izuzetno konkurentnoj cijeni od više od tri marke po kilogramu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender