29. 11. 2020.
UNESKO: 33 evropska jezika u opasnosti da nestanu

UNESKO: 33 evropska jezika u opasnosti da nestanu

Unesko danas odlučuje o Kosovu

 Izvršni savjet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova, a dvadesetak od tih zemalja podržalo je i ablanski zahtjev za prijem Kosova u Unesko. Odluka se donosi većinom glasova.Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je uoči sjednice da Srbija nije mogla da promijeni taj nepovoljan odnos, ali je izrazio uvjernje da će se na sjednici pokazati da postoji znatan broj država koje su rezervisane ili se protive prijemu Kosova u Unesko.

Tanasković je naveo da će se danas svakako glasati o prijedlogu preporuke za prijem Kosova, ali da nije izvjesno da li će biti i rasprave jer ima više mogućih scenarija.

Zahtjev za prijem samoproglašenog Kosova u Unesko formalno je podnijela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savjet navodi se da je u ime samoproglašenog Kosova zahtjev za prijem u Unesko podnio zamjenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U prijedlogu odluke navodi se da Izvršni savjet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da “Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima”.

Ako na današnjoj sjednici Izvršnog savjeta prijedlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije većinu glasova, konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska koja zasjeda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender