22. 06. 2021.
Unesko: Priština dobila podršku 27 zemalja, 14 protiv

Unesko: Priština dobila podršku 27 zemalja, 14 protiv

Unesko: Priština dobila podršku 27 zemalja, 14 protiv

Prijedlog je usvojen većinom, za albansku inicijativu je glasalo 27 zemalja, 14 zemalja je bilo protiv, a 14 je ostalo uzdržano.

Rasprava o predlogu prijema Kosova u Unesko bila je zatvorena za javnost, ali se nakon ove odluke očekuju i saopštenje i najvjerovatnije tonski snimak tog dijela 197. sjednice Izvršnog savjeta.

Predstavnici Rusije i Kube, koji se protive prijemu Kosova, zatražili su odlaganje sjednice, ali je predsjedik Izvršnog savjeta to odbio, navodeći da je inicijativa zakasnila. Predstavnik Kube je potom zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, prekršena procedura.

Kako javlja RTS, Kosovo je na toj sjednici predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazio se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sjednicu, ali ubrzo i napustio salu.

Prijedlog prijema Kosova je 43. tačka dnevnog reda 197. zasjedanja Izvršnog savjeta, a o eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo Uneska raspravljaće se na Generalnoj konferenciji od 3. do 18. novembra.

Prijedlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Španija i Argentina, prijedlog je podnijela Albanija, a podržalo ga, između ostalih, Austrija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD.

U Izvršnom savjetu je 58 država, od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtjev Albanije.

Velike i moćne države pogazile pravo i pravdu

Odluka da se prijedlog za prijem Kosova u Unesko uputi Generalnoj konferenciji je odluka velikih i moćnih država kojom je pogaženo i međunarodno pravo i pravda, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je poručio Srbija neće odustati od diplomatske borbe.

– U narednim danima biće nastavljena diplomatska borba, jer bitka za sprečavanje članstva Kosova u Unesko, koliko god bila teška, još nije gotova – podvukao je Đurić, i naglasio, da se bilo kakvim glasanjem i podizanjem ruku ne mogu i neće prekrajati istorija, niti promijenjen identitet i istorijsko sjećanje srpskog naroda.

– Kao rezultat ovog glasanja naše carske lavre, naši manastiri i sve ostale naše svetinje na Kosovu i Metohiji neće biti manje srpske. A narod, naša živa svetinja na KiM, zajedno sa monaštvom i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, nastaviće da čuva naše svetinje, kao što je to učinjeno tokom svih vijekova do sada – zaključio je Đurić.

Šanse Srbije na konferenciji Uneska sasvim dobre

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović izjavio je da ovakva odluka nije iznenađujuća, ali da još nije ništa izgubljeno, jer je odnos snaga na Generalnoj konferenciji Uneska povoljniji za Srbiju.

– Od početka smo mislili da Izvršni savjet ima nepovoljan skor u odnosu prema nama. Tako se i ispostavilo i mislim da ništa nije iznenađujuće, a takođe ništa još nije ni izgubljeno – rekao je Milašinović za Radio-televiziju Vojvodine.

On je istakao da je ova odluka, koja je u stvari preporuka prijedloga dnevnog reda Generalne Konferencije Uneska, nastala jer je “jedan ozbiljan broj zemalja vršio kosponzorisanje prijedloga Albanije za prijem samoproglašenog Kosova”.

– Međutim, mislim da su naše šanse na Konferenciji sasvim dobre, jer je odnos snaga tamo povoljniji za nas – rekao je Milašinović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender