30. 11. 2020.
Jedni sade, drugi čupaju: Idete li sutra da pošumljavate Manjaču?

Jedni sade, drugi čupaju: Idete li sutra da pošumljavate Manjaču?

Jedni sade, drugi čupaju: Idete li sutra da pošumljavate Manjaču?

Pozvani su svi zainteresovane da u petak u devet časova budu na staroj autobuskoj stanici, odakle će biti upućeni ka Manjači i obaviti pošumljavanje već određenog terena. Prevoz i voda za piće su obezbijeđeni – rekli su u “Mozaiku prijateljstva”.

”Zar ja da sadim, a drugi da krše, lome , čupaju?”, pitaju se mnogi u komentarima na ovu akciju, ali inače u životu.

“Tako je to u životu, dok jedni grade, drugi ruše, jedni sade, a drugi čupaju. Svako od nas je dio nečega. Na nama je da se opredijelimo na koju stranu ćemo stati. Mi smo na onoj gdje se pravi, gradi i sadi, ne gledajući na to ko ruši, čupa ili uništava”, odgovaraju u Mozaiku prijateljstva.

Svakog dana se opredjeljujemo na koju ćemo stranu stati.

Znate li koliko ima stabala na zemlji?

Postoji oko tri biliona – tri hiljade milijardi stabala na Zemlji, odnosno oko 422 na svakog stanovnika planete, što je osam puta više u odnosu na ranije procjene, saopštili su danas istraživači s američkog Univerziteta Jejl.

Tim stručnjaka iz 15 zemalja koristio je kombinaciju staromodnog prebrojavanja, naučne metode i tehnologije superkompjutera za stvaranje onog za šta tvrde da je najobimniji popis stabala ikada.

Let s do it

Istraživanjem je utvrđen broj stabala sa oko 400.000 šumskih lokaliteta, korišćenjem satelitskih snimaka uz pravljenje modela za procjenu broja stabala na regionalnom nivou, a onda pravljenjem globalne mape. Procijenjeno je da na Zemlji ima 3,04 biliona stabala.

“Najveća gustina drveća je u šumama u subartičkim regionima Rusije, Skandinavije i Sjeverne Amerike. Ali, najveće površine pod šumama daleko su veće u tropskim krajevima, koji su rezervati za oko 43 odsto ukupnog broja drveća na planeti”, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu “Nejčer” (Nature). S druge strane istraživanje pokazuje da je zabilježen pad broja stabala od 46 odsto od kada su ljudi počeli da “čiste” zemljište i sade poljoprivredne kulture.

Šta je “Let’s do it!” akcija?

„Let’s Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini do sada u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 151 745 volontera, koji su očistili oko 12 500 tona otpada i zasadili 314 886 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 opština i cilj nam je projektom obuhvatiti sve gradove i opštine u zemljio.

„Let’s Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 112 zemalja i u kome je do sada učestvovalo 11.000.000 volontera.

(MojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender