28. 11. 2020.
Preprodavao željezo, uzimao mito od pijačara

Preprodavao željezo, uzimao mito od pijačara

Preprodavao željezo, uzimao mito od pijačara

TUZLA – Besim Duraković, direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, uhapšen je dok je pokušavao iznijeti materijal o nepravilnostima u radu Inspekcije, a terete ga za brojne zloupotrebe i uzimanje mita.

Duraković je danas doveden u Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, gdje je prisustvovao novom pretresu ovih prostorija. Na pitanje novinara o razlozima hapšenja, Duraković je kratko rekao: “Neka svako radi svoj posao.” On je uhapšen u srijedu, a protiv njega se vodi nekoliko istraga.

Policija je i u srijedu pretresla Upravu, a pronađeni su određena dokumentacija i predmeti za koje se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnih djela.

Kako saznajemo, Duraković je dobio dojavu da će biti uhapšen, te je pokušao iznijeti i sakriti spornu dokumentaciju. Presreli su ga inspektori i uhapsili ispred zgrade Inspekcije. Zbog toga ga posebno terete za sprečavanje dokazivanja djela.

“Pokušao je spriječiti istražne organe u prikupljanju dokaza, odnosno prikriti dokaze u predmetu koji je ranije ovo tužilaštvo otvorilo”, rekao je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva.

Dodao je da se već godinu i po vodi istraga protiv uhapšenog glavnog inspektora, te da su formirana četiri predmeta, od čega su dva u fazi istrage.

Prvi se odnosi na zloupotrebu položaja tokom prodaje željeza, koje je Inspekcija oduzela od živiničke firme “Tri točka”, pri čemu su Duraković i inspektor Osman Džafić, navodno, protivpravno stekli korist od oko 6.000 maraka.

Drugi predmet je slučaj živiničke pijace. Duraković je osumnjičen da je uzimao mito od pijačnih trgovaca u periodu od oko tri godine. Radnici gradske pijace i nekoliko njih koji koriste pijačne štandove u određenom periodu plaćali su mito jednom inspektoru kako bi nezakonito produžavali rad ove pijace, iako zato nisu postojali ni minimalni tehnički uslovi.

MUP TK je protiv Durakovića podnio i izvještaj zbog neregularnosti pri nabavci službenih automobila Inspekcije i sumnjivog poslovanja s auto-servisom “Bajrić” iz Gračanice. U četvrtom predmetu Duraković je osumnjičen za pokušaj podmićivanja gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića u iznosu od 100.000 maraka radi privatizovanja Centra za biznis i inovacione tehnologije u Tuzli.

Vlada TK je prije nekoliko mjeseci, zbog istraga, pokrenula proceduru za Durakovićevu smjenu.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender